Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Филмови

Ови докуметарни филмови припремљени су за медицинске и социјалне радника и правнике. У њима говоре признати стручњаци на пољу медицине, етике, права и образовања и они нису Јеховини сведоци.

 

Методе лечења без трансфузије — једноставне, безбедне, ефикасне

Све је веће интересовање за стратегију спречавања губитка алогене крви из следећих разлога: цена крви је веома висока, крви нема у довољним количинама, трансфузија алогене крви носи са собом одређене ризике, што потврђују и многа лоша искуства. Овај филм говори о клиничким стратегијама за лечење пацијената без трансфузије крви. (30 минута)

Алтернатива трансфузији — квалитетно лечење уз поштовање права пацијента

У овом филму се говори о стратегијама за лечење без трансфузије крви са медицинског, етичког, економског и правног становишта. У њему је приказано како бескрвна медицина и хируршке методе удовољавају потребама пацијената. Притом се поштује и пацијентово право на слободу избора лечења и право на информисање. Уз то се на овај начин смањују трошкови лечења. (28 минута)


Део с медицинским информацијама на сајту jw.org намењен је првенствено лекарима специјалистима и другим здравственим радницима. Он не садржи медицинске савете нити препоруке за одређено лечење и није замена за консултовање са стручним здравственим радником. Медицинску литературу која се овде наводи нису издали Јеховини сведоци, али у њој се говори о стратегијама бескрвног лечења које се могу узети у обзир. Сваки медицински радник је одговоран да буде у току с новим информацијама, размотри више начина за пружање медицинске неге и да помогне пацијентима да донесу одлуку која је у складу с њиховим медицинским стањем, жељама, мерилима и веровањима. Нису све овде наведене стратегије примењиве и прихватљиве за све пацијенте.

За пацијенте: Увек се консултујте с вашим лекаром или другим квалификованим здравственим радником у вези с вашим медицинским стањем и лечењем. Ако сматрате да имате здравствених проблема, обратите се лекару.

Коришћење овог веб-сајта прописано је правилима коришћења.