Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Биоетика и закон

Јеховини сведоци цене живот и труде се да добију квалитетну медицинску негу за себе и своју децу. Они прихватају скоро све врсте лечења, то јест разне хируршке и анестетичке процедуре, апарате и технике, као и хемостатичке и терапеутске агенсе. Међутим, Јеховини сведоци не прихватају трансфузију алогене крви (односно пуне крви, црвених крвних зрнаца, белих крвних зрнаца, крвних плочица и плазме) ни преоперативно складиштење аутологне крви ради касније употребе. Та уверења темеље на Светом писму.

Овде ће бити речи о етичким, правним и социјалним факторима које здравствени радници треба да узму у обзир када лече Јеховине сведоке.

 

Биоетика и закон (педијатрија)

Биоетика и закон (уопштено)


Део с медицинским информацијама на сајту jw.org намењен је првенствено лекарима специјалистима и другим здравственим радницима. Он не садржи медицинске савете нити препоруке за одређено лечење и није замена за консултовање са стручним здравственим радником. Медицинску литературу која се овде наводи нису издали Јеховини сведоци, али у њој се говори о стратегијама бескрвног лечења које се могу узети у обзир. Сваки медицински радник је одговоран да буде у току с новим информацијама, размотри више начина за пружање медицинске неге и да помогне пацијентима да донесу одлуку која је у складу с њиховим медицинским стањем, жељама, мерилима и веровањима. Нису све овде наведене стратегије примењиве и прихватљиве за све пацијенте.

За пацијенте: Увек се консултујте с вашим лекаром или другим квалификованим здравственим радником у вези с вашим медицинским стањем и лечењем. Ако сматрате да имате здравствених проблема, обратите се лекару.

Коришћење овог веб-сајта прописано је правилима коришћења.