Пређи на садржај

6. АВГУСТ 2019.
ФРАНЦУСКА

У француској подружници отворена изложба Библија

У француској подружници Јеховиних сведока, која се налази у граду Лувјеу, око 100 километара од Париза, 25. јула 2019. отворена је изложба Библија. Назив изложбе је „Божје име и Библија на француском“.

Оригинални примерак Оливетанове Библије, из 1535.

На овој изложби се могу видети многи ретки и значајни примерци Библија на француском језику. Један од најзначајнијих је оригинални примерак Оливетанове Библије из 1535. године (позната и као „La Bible de Serrières“). Оливетанова Библија је први протестантски превод целе Библије на француском. То је такође и прва Библија на француском која је преведена са изворних језика. Она је имала велики утицај на касније преводе Библије као што су Матејева Библија на енглеском из 1537, Женевска Библија на енглеском и Женевска Библија на француском. Још неке изложене оригиналне Библије су треће издање француске Библије од Жака Лефевра д’Етапла из 1541, петокњижје на латинском из 1541. и латинска Библија из 1545. које је објавио париски штампар Робер Етјен, као и француска Библија из 1557. коју је објавио лионски штампар Жан де Турн.

Петокњижје на латинском (горе лево) из 1541. и Библија на латинском из 1545. (доле у средини) које је објавио Робер Етјен; француска Библија из 1557. коју је објавио Жан де Турн (горе десно). Стрелице на страницама указују на Божје име, Јехова, у библијском тексту

Оливетанова Библија, петокњижје на латинском и латинска Библија које је објавио Етјен, као и Жан де Турнова Библија – све су то Библије које садрже Божје име, Јехова. Оне су првобитно дате Одељењу за музејске поставке у главном седишту Јеховиних сведока у Ворвику. Сада допуњавају библијску колекцију француске подружнице.

Енрике Форд из Одељења за музејске поставке каже: „Ова нова изложба Библија у нашој подружници у Француској представља невероватну причу о Библији на француском језику. Она такође указује на то да Божје име, Јехова, без икакве сумње има своје место у Библији. И даље трагамо за ретким и занимљивим Библијама које можемо изложити на нашим изложбама широм света.“