Пређи на садржај

23. НОВЕМБАР 2018.
РУСИЈА

Настављају се масовна хапшења и привођења у Русији

Настављају се масовна хапшења и привођења у Русији

Током октобра 2018, припадници локалне и федералне полиције упали су у преко 30 домова наше браће и сестара у западном делу Русије. Шесторица браће и две сестре су ухапшени и одређен им је притвор до суђења због такозваних екстремистичких активности. Тренутно је 25 браће и сестара неправедно затворено, а још 18 њих налази се у кућном притвору.

7. октобар, Сичовка, Смоленска област – Полиција и маскирани припадници специјалних јединица претресли су четири куће и ухапсили наше две сестре – Наталију Сорокину (43) и Марију Трошину (41). Два дана након њиховог хапшења, Лењински окружни суд им је одредио притвор до 19. новембра 2018. Касније, 16. новембра 2018, Лењински окружни суд им је продужио притвор на још три месеца, тачније, до 19. фебруара 2019.

9. октобар, Киров, Кировска област – Полиција је упала у најмање 19 домова наше браће и сестара. Петорица скупштинских старешина су ухапшени и одређен им је притвор. Четворица њих (Максим Калтурин, Владимир Коробејников, Андреј Суворков и Евгениј Суворков) су из Русије, док један од њих, Анджеј Онишчук, има пољско држављанство. Брат Онишчук је, након Дениса Кристенсена из Данске, други странац којег су власти у Русији затвориле због својих хришћанских уверења.

18. октобар, Дјуртјули, Република Башкортостан – Полиција је упала у најмање 11 домова наше браће и сестара и запленила новац, платне картице, фотографије, лична писма, рачунаре, СИМ картице и мобилне телефоне. Антон Лемешев, један од старешина, ухапшен је и одређен му је притвор од два месеца. Пуштен је 31. октобра 2018. и пребачен је у кућни притвор и тамо се још увек налази.

Иако нашој браћи и сестрама и даље прети непрестана опасност од изненадних упада на њихове поседе и незаконите заплене материјалних ствари, они се усрдно моле за оне који су затворени и њима и њиховим породицама пружају практичну помоћ кад год је то могуће. Док ишчекујемо да се ситуација у Русији промени, браћа и сестре широм света настављају да упућују усрдне молитве за све Јеховине верне слуге у Русији, помињући неке од њих по имену (Ефешанима 6:18).