Пређи на садржај

29. НОВЕМБАР 2018.
РУСИЈА

Денис Кристенсен добија подршку из целог света

Денис Кристенсен добија подршку из целог света

Брат Денис Кристенсен је због учествовања у верским активностима у затвору провео више од 525 дана, а пред судом се појавио готово 50 пута. Окружни суд у Железнодорожнију у руском граду Орелу, који разматра Денисов случај, ново саслушање је заказао половином децембра. Иако се његово суђење отегло и у притвору је већ више од 18 месеци, Денис је и даље позитиван. То је несумњиво доказ Јеховине подршке, који одговара на милионе молитви које наша браћа широм света упућују за Дениса.

У жељи да му пруже подршку, браћа и сестре из Русије и других земља послали су Денису на стотине писама и цртежа. На саслушању одржаном 30. октобра, Денис је кроз стакло просторије у којој је био притворен показао неке разгледнице и дечје цртеже, тако да су сви који су дошли да му пруже подршку могли да се охрабре.

Денис Кристенсен током паузе на саслушању одржаном 30. октобра 2018. кроз стакло просторије за затворенике показује писма подршке која је добио

Поред нашег међународног братства, за Денисов случај се заинтересовала и међународна заједница. Меморијални центар за људска права, са седиштем у Москви, 21. јула 2017. прогласио је Дениса политичким затвореником. Руски Савет за људска права је 20. јуна 2018. затражио од јавног тужиоца да докаже законски основ за кривично гоњење Јеховиних сведока. Комисија САД за међународне верске слободе 26. септембра 2018. званично је Дениса прогласила „затвореником савести“.

Русија је јавно дала гаранције да забрана правних тела Јеховиних сведока неће угрозити право појединаца да исповедају своју веру. Па ипак, локалне и државне власти су се оглушиле о те гаранције и сам закон тиме што су Дениса и друге Сведоке осудили за „екстремизам“. У току ове године, на подручју Руске Федерације, власти су извршиле претрес у домовима многих Сведока. Закључно са састављањем овог извештаја, у затвору се налази 25 браће и сестара, 18 њих је у кућном притвору, а слобода 40 других Сведока ограничена је на неки други начин. Исход Денисовог суђења ће несумњиво утицати на судбину 90 Јеховиних сведока у око тридесет области у Русији, који још увек чекају на изрицање пресуде.

Сигурни смо да ће браћа и сестре широм света и даље усрдно молити Јехову да и даље даје снагу и храброст нашој браћи и сестрама против којих се воде судски поступци због њиховог исповедања вере. Жељно ишчекујемо дан када ће се Јехова побринути да они који му служе добију правду (Лука 18:7).