Пређи на садржај

Брат Владимир Алушкин пре хапшења и притварања

13. НОВЕМБАР 2019.
РУСИЈА

Уједињене нације позвале Русију да пусти на слободу брата Алушкина

Радна група УН која се бави затварањем без законске основе објавила је извештај од 12 страна у ком је осудила Русију због незаконитог хапшења и притварања брата Владимира Алушкина. У том извештају Русија је позвана да пусти брата Алушкина на слободу и исплати му новчану надокнаду због кршења његових права.

Брат Алушкин је ухапшен 15. јула 2018, након што је група од десетак маскираних полицајаца наоружаних аутоматским пушкама насилно ушла у његов дом. Полиција је готово четири сата вршила претрес, при чему је запленила мобилне телефоне, електронске уређаје, Библије и другу литературу. Након тога, брат Алушкин је одведен у полицијску управу на саслушање.

Брат Владимир Алушкин у Первомајском окружном суду у Пензи у јануару 2019.

Локалне власти задржале су брата Алушкина два дана у привременом притвору, а затим је Первомајски окружни суд у Пензи одредио да буде премештен у другу установу и задржан у притвору два месеца. Исти суд је два пута продужио притвор брату Алушкину. Након што је провео скоро шест месеци у притвору, одређен му је кућни притвор који још увек траје.

У настојању да буде ослобођен оптужби и пуштен на слободу, брат Алушкин се обратио Радној групи УН која се бави затварањем без законске основе. Ту радну групу, која ради под окриљем Савета УН за људска права, чине независни стручњаци за људска права. Она се бави појединим случајевима незаконитог хапшења, као и неоснованим осудама на кућни затвор, притвор или затворску казну.

Након разматрања тврдњи руских власти да је брат Алушкин био укључен у екстремистичку активност, Радна група је закључила: „Активности у којима је господин Алушкин учествовао заправо су мирни разговори о верским темама. Радној групи је јасно да је господин Алушкин само користио своје право на слободу вероисповести које штити члан 18 Пакта [Међународног пакта о грађанским и политичким правима, међу чијим државама чланицама је и Русија].“ На основу тога, у извештају је речено да „Радна група жели да нагласи да господин Алушкин није смео да буде ухапшен и задржан у притвору, као и да нема основа да се против њега покрене судски поступак.“ Осим тога, Радна група је руским властима упутила захтев да „што пре реше случај господина Алушкина“, уз напомену да би „адекватан правни лек био пустити господина Алушкина на слободу, и то без одлагања“.

Радна група је такође закључила да оно што се десило брату Алушкину није усамљен случај у Русији. Он је „само један од све већег броја Јеховиних сведока у Руској Федерацији који су ухапшени, затворени и кривично гоњени због тога што исповедају своју веру“, што је право које је загарантовано међународним законом. У намери да осуде све веће прогонство које наша браћа и сестре у Русији доживљавају, представници Радне групе су у свом извештају јасно напоменули да се њихово мишљење не односи само на случај брата Алушкина већ и на случајеве свих Јеховиних сведока који су „у сличној ситуацији као господин Алушкин“.

Руска влада још није поступила у складу с препорукама Радне групе. Напротив, власти у Пензи су у августу 2019. покренуле судски процес против брата Алушкина. Нова рочишта су заказана за 15, 19 и 22. новембар 2019.

Надамо се да ће руски суд узети у обзир мишљење Радне групе УН кад буде доносио пресуду у случају брата Алушкина. Али првенствено се уздамо у Јехову, попут псалмисте који је рекао: „Нећу се бојати [...] Јехова је на мојој страни, међу онима који ми помажу [...] Боље је тражити уточиште код Јехове“ (Псалам 118:6-9).