Пређи на садржај

19. ФЕБРУАР 2019.
РУСИЈА

Руски суд неправедно осудио Дениса Кристенсена на шест година затвора

Руски суд неправедно осудио Дениса Кристенсена на шест година затвора

Као што је већ било објављено, Железнодорожнијски окружни суд у Орелу је 6. фебруара 2019. осудио Дениса Кристенсена на шест година затвора због учествовања у верским активностима. На ту пресуду је уложена жалба вишем суду.

Вест о Кристенсеновој казни од шест година одмах је изазвала реакцију међународне јавности. Савет Европе, Европска унија, Комисија САД за међународне верске слободе, Канцеларија високог комесара УН за људска права и друге организације осудиле су Русију за неправедно и неоправдано гоњење Дениса Кристенсена.

Мишел Башеле, високи комесар УН за људска права, у својој званичној изјави између осталог је рекла: „Сурова казна на коју је Кристенсен осуђен представља опасан преседан због ког ће Јеховини сведоци у Русији бити третирани као криминалци само зато што користе своје основно право да исповедају веру.“ Она је подстакла руске власти „да измене Федерални закон о сузбијању екстремистичких активности тако да у њему буде јасно и недвосмислено дефинисано шта се подразумева под ’екстремистичком активношћу‘, као и то да се у ту дефиницију уврсте елементи насиља и мржње“. Госпођа Башеле је у закључку позвала руске власти „да ослободе оптужби и пусте на слободу све оне који су затворени зато што су користили своје право на слободно исповедање вере, право на слободу мишљења и изражавања и право на мирно окупљање.“

Два дана након изрицања казне брату Кристенсену, четири позната руска експерта за људска права организовала су у Москви конференцију за штампу. Сала у којој је конференција одржана била је крцата, а више од 6000 људи је путем интернета пратило једночасовни програм. Сви експерти су за Јеховине сведоке рекли да су мирољубиви људи који не представљају опасност по друштво.

Конференција за штампу одржана 8. фебруара 2019. у Москви

У конференцији за штампу је учествовала и супруга брата Кристенсена, Ирина, затим његов адвокат, господин Антон Богданов, као и портпарол Европског удружења Јеховиних сведока, Јарослав Сивуљски. Они су дали изјаве о неправедној пресуди изреченој брату Кристенсену и одговарали су на питања новинара.

Иако се брат Кристенсен у затвору налази већ скоро две године, радостан је и није изгубио поуздање у Јехову. Неколико дана пре коначне пресуде, брат Кристенсен је у свом последњем обраћању суду рекао следеће: „Истина пре или касније изађе на видело, а тако ће бити и у овом случају.“ Након што је прочитао Откривење 21:3-5, с потпуним поуздањем је рекао: „Ове речи [...] описују време када ће се Бог побринути да сваки човек добије правду и ужива праву слободу. Слобода и правда су тесно повезане. Бог ће се побринути да се све то испуни.“

Док чека исход жалбе коју је упутио апелационом суду, брат Кристенсен се налази у затвору у Орелу, у ком је провео последњих годину дана и осам месеци.

И даље се молимо Јехови да буде с нашим братом Денисом Кристенсеном, његовом супругом и свим нашим суверницима у Русији (1. Петрова 3:12).

Репортажу Руско суђење названо „Лакмус тест верске слободе“ објавила је међународна медијска кућа RFE/RL само неколико дана пре изрицања пресуде.