Пређи на садржај

Брат Дмитриј Михајлов током недавног интервјуа. Власти у Русији су га ухапсиле 29. маја 2018, након чега је у притвору провео 171 дан

18. ЈУН 2019.
РУСИЈА

Радна група Уједињених нација закључила да је Русија незаконито притворила Дмитрија Михајлова

Радна група Уједињених нација закључила да је Русија незаконито притворила Дмитрија Михајлова

Група међународних правних стручњака која ради под окриљем Уједињених нација (УН) закључила је да је хапшење и притварање брата Дмитрија Михајлова „чин верске дискриминације и да су тим чином руске власти прекршиле међународне законе“. Такође су позвали власти у Русији да одбаце све оптужбе против нашег брата.

Према извештају тих стручњака исписаном на 12 страна, поступци брата Михајлова су „увек били мирољубиви“. Осим тога, „не постоје докази да је он или било који други Јеховин сведок у Руској Федерацији икада био насилан нити да је друге подстицао на насиље“.

У закључку извештаја те Радне групе за испитивање затварања без законског основа наведено је да је брат Михајлов „само користио своје право на исповедање вере“ и да „није смео бити ухапшен и задржан у притвору“. Зато, будући да није могао да ради док је био у притвору и да је био притворен упркос томе што није крив, има право на надокнаду штете.

Радна група је такође потврдила да брат Михајлов није једини који трпи неправду због своје вере. Он је „само један од све већег броја Јеховиних сведока у Руској Федерацији који су ухапшени, затворени и кривично гоњени због тога што исповедају своју веру“, што је право које им је загарантовано међународним законом. У намери да осуде све веће прогонство које наша браћа и сестре у Русији доживљавају, представници Радне групе су у свом извештају јасно напоменули да се њихов став не односи само на незаконито затварање брата Михајлова већ и на случајеве свих Јеховиних сведока који су „у сличној ситуацији као и господин Михајлов“.

Брат Михајлов је почео да проучава Библију још као тинејџер и крстио се 1993. године, са 16 година. Са својом супругом Јеленом је у браку од 2003, и од тада заједно служе Јехови.

Брат и сестра Михајлов су 2018. открили да власти већ неколико месеци прислушкују њихове телефоне и држе их под присмотром. Истражни комитет Руске Федерације је 19. априла 2018. у Ивановској области покренуо кривични поступак против брата Михајлова, након чега су наоружани полицајци извршили претрес његове куће. Мало више од месец дана касније, ухапшен је и притворен под оптужбом да финансира „екстремистичке“ активности. Ослобођен је након скоро шест месеци (171 дан) притвора. Па ипак, власти су ограничиле његово кретање и комуникацију с другима све док поступак против њега не буде окончан.

Власти у Русији имају рок од шест месеци да одговоре на мишљење Радне групе, према којој морају навести да ли је поступак против брата Михајлова окончан, да ли му је надокнађена материјална штета за период током ког није могао да ради и да ли је покренута истрага против оних који су прекршили његова права.

Слична одлука исте групе је вероватно утицала и на коначан исход поступка против брата Тејмура Акхмедова из Казахстана. Он је 2017. године ухапшен и осуђен на пет година затвора због тога што је с другима разговарао о својој вери. Након што су адвокати брата Акхмедова исцрпли сва правна средства у својој земљи, поднели су жалбу Радној групи за испитивање затварања без законског основа. Та група је у свом извештају од 2. октобра 2017. осудила затварање брата Акхмедова и позвала власти у Казахстану да га ослободе. Шест месеци касније, председник Казахстана је помиловао брата Акхмедова, и он је ослобођен 4. априла 2018.

Без обзира на то како ће Русија реаговати на став Радне групе у вези са случајем брата Михајлова, чврсто верујемо у Јеховино обећање: „Срећан је човек коме је [Јехова] уточиште.“ Молимо се Јехови да и даље буде уз нашу браћу и сестре у Русији који се суочавају с неправедним оптужбама, јер желимо да остану уверени у то да „онима који Јехову траже ниједног добра неће недостајати“ (Псалам 34:8, 10).