Пређи на садржај

Слева надесно: Алексеј Буденчук, Константин Баженов, Феликс Махамадијев, Алексеј Миретскиј, Роман Гридасов и Генадиј Герман, пре хапшења

17. ФЕБРУАР 2020.
РУСИЈА

Затворски чувари претукли петорицу наше браће у Оренбургу

Затворски чувари претукли петорицу наше браће у Оренбургу

У руском граду Оренбургу затворски чувари кажњеничке колоније бр. 1 у четвртак 6. фебруара 2020. претукли су палицама петорицу наше браће. Та браћа су Алексеј Буденчук, Генадиј Герман, Роман Гридасов, Феликс Махамадијев и Алексеј Миретскиј. Брат Махамадијев је затим послат у болницу јер му је сломљено ребро, пробијено плућно крило и повређен бубрег. Остала четворица су послата у самицу на основу апсурдних, лажних оптужби. Једна од оптужби је била та да су пушили цигарете, што иначе Јеховини сведоци не практикују због својих верских уверења.

Као што смо већ известили у једној од претходних вести, 19. септембра 2019. судија Дмитриј Ларин је на Лењинском окружном суду у Саратову осудио ову петорицу наше браће заједно са још једним братом – Константином Баженовим. Сви су добили затворске казне у трајању од две до три и по године. Затим је 20. децембра 2019. Регионални суд у Саратову одбацио њихове жалбе. Неколико седмица касније, сва шесторица су послата у затвор. Брат Баженов је послат у кажњеничку колонију бр. 3 у Уљановској области, тако да је избегао батинање у затвору у Оренбургу.

Наша браћа су претучена у четвртак 6. фебруара, чим су стигла у кажњеничку колонију бр. 1. Лекари су их прегледали тек наредног дана, када је примећено да брат Махамадијев има јаку грозницу и крв у мокраћи. Затворска управа је позвала хитну помоћ тек након што је натерала брата Махамадијева да потпише изјаву да се једноставно „саплео у купатилу и пао“. На крају је брат Махамадијев примљен у болницу и оперисан. У плућно крило му је уграђен дрен да би се избацила накупљена течност из његових плућа. Налази су показали и да је брат Махамадијев неухрањен због гладовања. Наиме, затворска управа је одузимала посебну храну коју мора да једе јер болује од целијакије, то јест алергије на глутен.

Свима нама се срце цепа због неправедног и нехуманог поступања са нашом браћом у Русији. Уверени смо да ће их Јехова подржавати док год верно истрајавају у својим кушњама (Филипљанима 1:27, 28).