Пређи на садржај

18. МАЈ 2020.
РУСИЈА

Законодавци САД позвали Русију да ослободи брата Дениса Кристенсена

Законодавци САД позвали Русију да ослободи брата Дениса Кристенсена

Два члана Представничког дома САД, тела које је надлежно за доношење закона, предложили су резолуцију 958, у којој се Русија осуђује због неоправданог затварања брата Дениса Кристенсена. То је последњи у низу приговора који су представници америчке власти упутили Русији због тога што на верској основи прогони нашу браћу и сестре.

Брат Кристенсен је ухапшен и притворен у мају 2017. само зато што је учествовао на састанку Јеховиних сведока. У споменутој резолуцији коју су 8. маја 2020. представили заступници Елиот Енгел и Мајкл Макол, од руских власти се тражи да брата Кристенсена одмах пусте на слободу.

У резолуцији се наводи: „Денис Кристенсен, Јеховин сведок и дански држављанин, 6. фебруара 2019. осуђен је на шест година затвора према одлуци коју је осудила Комисија САД за међународне верске слободе. Ова Комисија је навела да је то само још један доказ да руске власти очигледно крше слободу вероисповести или толеришу такво поступање.“

У понедељак 25. маја 2020, навршиће се три године откако је брат Кристенсен у затвору. Он је један од 32 наше браће и сестара у Русији који су затворени, од којих је деветоро осуђено, а 23 се налазе у истражном затвору. Још 18 наших суверника се налази у кућном притвору. Од 2017, Русија је извршила претрес 900 кућа наших суверника, након чега је покренут кривични поступак против 331 Јеховиног сведока.

Представници власти Сједињених Држава и Европе оштро су осудили Русију због верског прогонства Јеховиних сведока.

Без обзира на то да ли ће резолуција 958 бити усвојена и да ли ће довести до неких промена, ми знамо да ће Јехова и даље помагати нашој браћи и сестрама у Русији да истрајавају у невољама и да буду радосни. Сви ми с нестрпљењем ишчекујемо време када ће Јехова уклонити све оне „који стварају неприлике служећи се законом“ (Псалам 94:20-23).