Пређи на садржај

Према мишљењу експерата УН за људска права, руске власти су десеторо браће и сестара, као и још осморо других, противзаконито ухапсили и притворили. То су: Андреј Магљив, Игор Егозарјан, Руслан Корољев, Владимир Куљасов и Валериј Рогозин (горњи ред, слева надесно); Валериј Шаљев, Татјана Шамшева, Олга Силајева, Александар Соловјев и Денис Тимошин (доњи ред, слева надесно)

18. МАЈ 2020.
РУСИЈА

Експерти УН: Русија прекршила међународне законе затварањем 18 Јеховиних сведока

Експерти УН: Русија прекршила међународне законе затварањем 18 Јеховиних сведока

Експерти радне групе УН за људска права објавили су документ од 15 страна у коме су објаснили да је Русија у раздобљу од маја 2018. до јула 2019. прекршила међународне законе тиме што је у различитим градовима ухапсила и задржала у притвору 18 Јеховиних сведока. Ова радна група је на крају захтевала од руских власти да одмах и безусловно пусте на слободу Сведоке који су још увек у затвору.

Прва верзија овог документа објављена је 15. маја 2020. Ускоро ће коначна верзија бити доступна на званичном веб-сајту Уједињених Нација.

Ово је трећи случај у протеклих годину дана да Радна група за произвољно притварање изнесе закључак у корист наших суверника. У овом документу, Радна група је осудила бројне аспекте отвореног малтретирања наше браће и сестара у Русији.

Осврћући се на „прекомерно коришћење силе“ приликом хапшења Сведока, Радна група је закључила да „нема никаквих основа за такво понашање полиције“ и нагласила да „ниједан од [Јеховиних сведока] није смео бити ухапшен и задржан у притвору и да се никоме од њих не сме, нити се смело судити“.

Радна група је категорички одбацила оптужбе за такозване екстремистичке активности. Објаснила је да су наша браћа и сестре само „у миру исповедали своју веру у складу са правом на слободу вероисповести“.

У овом документу експерти из области права осудили су методе које се користе приликом суђења нашој браћи. На пример, на рочишту одржаном ради продужења притвора, две наше сестре су у судници биле иза решетака. Радна група је објаснила да се према међународним законима свака особа „сматра недужном док се према закону не докаже њена кривица“. Према томе, наше сестре нису смеле бити „у лисицама или иза решетака током рочишта нити су на било који начин смеле бити представљене суду као опасни злочинци“.

Радна група захтева од руских власти да избришу кривични досије свих 18 Сведока и да им надокнаде штету у складу са међународним законима. Осим тога, Русија је позвана да „обезбеди потпуну и независну истрагу околности које су довеле до произвољног лишавања слободе“ и да „предузме одговарајуће мере против оних који су нарушили права [Јеховиних сведока]“.

У документу је наведено да је ових осамнаесторо људи „само део све веће групе Јеховиних сведока у Русији који су ухапшени, затворени и осуђени само зато што су исповедали своју веру“, а то је право које штити један од међународних споразума који је и Русија потписала. Дакле, иако се изнето мишљење изричито односи на споменутих 18 Јеховиних сведока, Радна група недвосмислено сматра да се исте препоруке „односе на све остале који се налазе у сличној ситуацији“.

Захтеви Радне групе не гарантују да ће наша браћа и сестре у Русији бити ослобођени, али ипак пружа наду да ће се њихова ситуација поправити. Очекујемо реакцију руских власти. У међувремену, док наша браћа и сестре у Русији храбро подносе прогонство, сигурни смо да ће им наш брижни Отац, Јехова, и даље давати радост и мир јер се уздају у њега (Римљанима 15:13).