Пређи на садржај

1. МАРТ 2019.
РУСИЈА

Европски суд за људска права брзо реаговао на апел да заштити нашег брата у Русији

Европски суд за људска права брзо реаговао на апел да заштити нашег брата у Русији

Европском суду за људска права је 25. фебруара 2019. поднета молба да под хитно нешто предузме у корист Сергеја Логинова, једног од седморице браће коју је полиција мучила у Сургуту, граду на западу Сибира. Остала шесторица браће која су мучена пуштена су на слободу, али се брат Логинов још од хапшења налази у притвору и ускраћена му је здравствена нега која му је неопходна због задобијених повреда.

Европски суд за људска права је реаговао 26. фебруара, само дан након улагања молбе. Суд је наложио Русији да брату Логинову сместа обезбеди тим независних лекара да процене какву је „физичку и психичку“ штету претрпео и да ли у таквом здравственом стању смеју да га задрже у притвору. Руска влада има рок до 11. марта 2019. да поступи у складу са овим захтевом.

Европски суд за људска права реагује на овај начин само у посебним случајевима, када постоји могућност да неком буде нанесена непоправљива штета. Зато је охрабрујуће што је Суд тако брзо реаговао, већ сутрадан. Суд је назначио да ће будно пратити шта се дешава с нашом браћом.

Тренутно је против 19 Јеховиних сведока у Сургуту покренут кривични поступак, а троје од њих је у притвору.

Док се горљиво молимо Јехови да буде уз нашу браћу, чврсто држимо у мислима утешне Јеремијине речи: „Нека је благословљен човек који се узда у Јехову, коме је Јехова узданица“ (Јеремија 17:7).