Пређи на садржај

Брат Сергеј Климов иза решетака у судници, у мају 2019.

11. НОВЕМБАР 2019.
РУСИЈА

Брат Климов осуђен на шест година затвора – најстрожа казна од забране која је ступила на снагу 2017.

Брат Климов осуђен на шест година затвора – најстрожа казна од забране која је ступила на снагу 2017.

Октјабрски окружни суд у Томску осудио је 5. новембра 2019. брата Сергеја Климова на шест година затвора. На толику казну је у Русији осуђен још само брат Денис Кристенсен. Међутим, у случају брата Климова суд је одредио додатне казнене мере, због чега је ово најстрожа пресуда изречена неком од наше браће откако је 2017. одлуком Врховног суда забрањена активност Јеховиних сведока.

Брат Климов је ухапшен 3. јуна 2018, након што су припадници криминалистичке службе и специјалних јединица извршили претрес две куће Јеховиних сведока. Том приликом је на саслушање одведено око 30 Сведока, међу којима и једна 83-годишња сестра. Сви су пуштени кући осим брата Климова. Против њега је покренут кривични поступак и суд му је одредио притвор од два месеца. Притвор му је продужаван седам пута, тако да је пре пресуде на шест година затвора већ провео годину и пет месеци иза решетака, одвојен од своје супруге и других чланова породице.

Адвокати брата Климова уложиће жалбу на ову пресуду. Осим тога, због притвора који му је одређиван, Европском суду за људска права је 20. августа 2018. поднета тужба Климов против Русије.

Током 2019. учестали су претреси кућа, хапшења и притварања Јеховиних сведока. Упркос томе, наша браћа су одважна и не посустају. И ми смо охрабрени кад видимо како их Јехова благосиља јер се с пуним поуздањем ослањају на њега (Псалам 56:1-5, 9).