Пређи на садржај

Брат Москаленко, након што је ослобођен из притвора, испред суднице

4. СЕПТЕМБАР 2019.
РУСИЈА

Брат Валериј Москаленко пуштен из притвора

Железнодорожнијски окружни суд у Хабаровску, у Русији, 2. септембра 2019. осудио је брата Валерија Москаленка на две године и два месеца друштвено-корисног рада и шест месеци условне казне. Он неће морати да иде у затвор.

Након изрицања пресуде, брат Москаленко је пуштен из притвора, што је веома обрадовало његову породицу и пријатеље. Он је био у притвору од 2. августа 2018. Пре него што је ухапшен, радио је као кондуктер на железници, а бринуо је и о својој болесној мајци. Док му не истекне условна казна, није му дозвољено да напушта Хабаровск и сваког месеца мора да се пријави свом полицијском надзорнику.

У свом завршном обраћању суду 30. августа, брат Москаленко између осталог је рекао: „Нећу никада учинити било шта што је у супротности с Божјом вољом, која је јасно записана у Библији. Без обзира на притисак који би се могао вршити на мене и казну коју бих могао добити, макар то била и смртна казна, изјављујем да чак ни тада нећу напустити свемоћног Створитеља свемира, Јехову Бога.“

Јарослав Сивуљски, портпарол Европског удружења Јеховиних сведока, рекао је: „Иако се не слажемо са пресудом према којој је Валериј проглашен кривим, радујемо се што може да се врати кући.“

Поред брата Москаленка, још седморица наше браће из Хабаровске области чекају да суд донесе пресуду у кривичним поступцима који се воде против њих.

Захвални смо Јехови што је брат Москаленко током притвора остао чврст у вери. Молимо се да Јехова и даље даје снагу свој браћи и сестрама која због своје вере трпе прогонство (Исаија 40:31).