Пређи на садржај

21. ФЕБРУАР 2019.
РУСИЈА

Јеховини сведоци мучени у руском граду Сургуту

Јеховини сведоци мучени у руском граду Сургуту

Само девет дана након што је суд у Русији неправедно осудио Дениса Кристенсена, полицијски инспектори из Сургута, града у западном делу Сибира, физички су малтретирали најмање седам Јеховиних сведока. Мучили су их електрошоковима, давили су их и тукли. Док су инспектори мучили нашу браћу, тражили су од њих да им одају имена других Сведока и места на којима одржавају састанке.

Овај инцидент се догодио након што су у раним јутарњим часовима 15. фебруара 2019, власти у Сургуту извршиле једну рацију. Нека наша браћа су ухапшена и одведена у просторије Истражног комитета, где су их власти испитивале покушавајући да сазнају информације о другим Сведоцима. Међутим, наша браћа нису желела да им открију те информације. Браћа која су била жртве овог напада рекла су да су, након што је њихов адвокат напустио просторију, агенти сваком од њих навукли најлонски џак на главу, обмотали га лепљивом траком, потом им везали руке иза леђа, а онда их тукли. Након што су са њих свукли сву одећу, давили су их у води, а потом су их мучили електрошоковима. Све то је трајало око два сата.

Најмање троје Сведока је још у затвору. Они који су пуштени на слободу, потражили су помоћ лекара и написали жалбу надлежним органима.

Осим тога, након масовних претреса, власти у Русији су подигле оптужнице против 19 Сведока због такозваног „учествовања у екстремистичким активностима“ и „организовања активности екстремистичке организације“.

Брутално физичко злостављање које су наша браћа доживела од власти кажњиво је према Кривичном законику Руске Федерације. Осим тога, Руска Федерација би требало да поштује законе које су донеле неке међународне организације које се боре против тортуре. Зато ћемо правду потражити на суду како у Русији тако и на међународном нивоу.

Какав год био исход ових догађаја, ми смо уверени у то да Јехова види шта све наша браћа у Русији доживљавају и да ће им дати снагу да истрају упркос прогонству (Псалам 70:5).