Пређи на садржај

Уставни суд Колумбије

9. ЈУН 2021.
КОЛУМБИЈА

Уставни суд Колумбије признао верску слободу зрелих малолетника

Уставни суд Колумбије признао верску слободу зрелих малолетника

Уставни суд Колумбије је 7. априла 2021. донео пресуду у корист једне наше сестре. Том одлуком је признао право те зреле малолетнице да сама одлучује о свом лечењу. Ради се о случају у ком је пацијенткиња тражила лечење без трансфузије крви. Уставни суд је такође потврдио да медицинска пуномоћ коју потпишу зрели малолетници има правну снагу и да им њихови родитељи не ускраћују медицинску негу.

Данијела Каиседо са родитељима

Дана 27. маја 2020, нашој сестри Данијели Каиседо, која је тада имала 16 година, потврђено је да болује од акутне лимфобластне леукемије. Лекари су уз хемотерапију желели да јој дају и трансфузију крви. Иако је била врло слаба, Данијела је с поштовањем објаснила лекарима да због својих верских убеђења која се темеље на Библији не жели да прими трансфузију крви (Дела апостолска 15:29).

Државни институт за заштиту породице је 4. јуна 2020. лекарима дао одобрење да Данијели дају трансфузију крви иако је она то изричито одбила. Осим тога, тај институт је тражио да се изврши и психолошка процена. Утврђено је да је Данијела ментално и емоционално довољно зрела да може сама да одлучи коју врсту лечења жели или не жели да прихвати. Психолошком проценом је потврђено да Данијела није одбила трансфузију крви под нечијом присилом већ да је свесно донела ту одлуку на основу својих верских убеђења.

Првостепени суд је потврдио њено право да као зрела малолетница одбије трансфузију крви. Међутим, апелациони суд је донео одлуку да јој лекари могу дати трансфузију крви ако сматрају да је то неопходно. Данијела је уз подршку својих родитеља уложила жалбу Уставном суду како би одбранила своје право да одбије трансфузију крви.

Уставни суд је у својој коначној одлуци заштитио Данијелина права тиме што је потврдио да верска слобода подразумева „заштиту нечијег личног односа с Богом и свега што тај однос обухвата“. Осим тога, у одлуци је писало да би присилно давање трансфузије крви нарушило Данијелин мир с Богом и да би се тако повредила њена права и погазило њено достојанство. Том одлуком се признаје и њено право да изабере бескрвно лечење које јој је прихватљиво.

Овом важном одлуком је потврђено да су здравствени радници у обавези да поштују право зрелих малолетника који су Јеховини сведоци на лечење које је у складу са њиховим верским убеђењима. Један од адвоката који су радили на овом случају је рекао: „Уставни суд је признао да је фундаментално право на живот зрелих малолетника нераскидиво повезано с њиховим људским достојанством. Из тог разлога, да би зрели малолетници могли да достојанствено живе, судије и лекари морају поштовати њихова верска убеђења чак и ако се не слажу с њима.“

Након што је чула одлуку Уставног суда, Данијела је рекла: „Највише ме усрећује сазнање да се Јеховино име прославило. Све ово што се догодило уверило ме је да Јехова сваку кушњу може претворити у прилику да му покажемо колико га волимо.“

Данијелино здравствено стање је стабилно и она има квалитетно лечење. У августу 2021. похађаће Школу за пионире. Уверени смо да се наш Бог Јехова радује када га млади славе својим понашањем (Псалам 148:12, 13).