Пређи на садржај

Меморијални центар Дахау и отворено писмо Владимиру Путину

2. ЈУН 2021.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Удружење преживелих логораша из Дахауа позива Русију да престане да прогони Јеховине сведоке

Удружење преживелих логораша из Дахауа позива Русију да престане да прогони Јеховине сведоке

Удружење које су основали они који су преживели концентрациони логор Дахау (Lagergemeinschaft Dachau) позива руске власти да престану да прогоне Јеховине сведоке. У отвореном писму упућеном председнику Владимиру Путину 16. маја 2021. године, ово удружење је осудило организовано угњетавање наше браће у Русији.

„Не прође ни један дан а да не чујемо извештаје о томе да власти прогоне Јеховине сведоке“, стоји у писму. „Припадници руске тајне службе, ФСБ-а и полиције, претресају и уништавају домове припадника ове верске организације. Нападају их и малтретирају. Жене и мушкарци осуђени су на дугогодишње затворске казне. Захтеви да се олакшају услови у затвору или захтеви за условно пуштање редовно се одбијају.“

У писму се закључује: „Позивамо вас да сваком становнику Руске Федерације дате право на слободу вероисповести, које је уставом загарантовано. Молимо вас, окончајте ову неправду!“

До маја 2021. године у Русији је 61 Јеховин сведок затворен због своје вероисповести. Ту спадају и старије особе, попут 70-годишње сестре Валентине Барановскаје, која тренутно служи двогодишњу казну затвора. Она је у јулу 2020. године доживела мождани удар. Суд је одбацио њену жалбу и жалбу њеног сина Романа Барановског, који је 24. маја 2021. осуђен на шест година затвора.

Захвални смо овим непристрасним људима који виде каква се неправда наноси нашој браћи и сестрама у Русији и који апелују да се са тим престане. Шта год да се деси, знамо да ће Јехова спасти свој народ (Данило 12:1).