Пређи на садржај

24. ЈУН 2020.
ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА КОНГО

Јеховини сведоци у Конгу на удару пандемије, поплава и оружаних сукоба

Јеховини сведоци у Конгу на удару пандемије, поплава и оружаних сукоба

Наша браћа и сестре на неким подручјима Демократске Републике Конго и Републике Конго суочавају се са великим проблемима не само због коронавируса, већ и због поплава и оружаних сукоба који већ неко време трају. Подружница у Демократској Републици Конго, која надгледа дело проповедања у ове две земље, организовала је пружање материјалне и духовне помоћи. Ова подружница је формирала 57 Одбора за хуманитарну помоћ како би удовољила потребама наше браће и сестара. До сада је обезбеђена храна за више од 90 000 објавитеља.

Након што су 16. и 17. априла 2020. обилне падавине проузроковале поплаве у источним провинцијама Демократске Републике Конго, 139 објавитеља морало је да напусти своје домове. Они су смештени у домовима својих суверника. Одбори за хуманитарну помоћ на овом подручју раде на томе да тим објавитељима обезбеде привремени или трајни смештај.

Браћа и сестре великодушно подупиру ове одборе. На једном подручју, браћа су прикупила 700 килограма банана, 400 килограма кукуруза и 220 килограма касаве и лишћа касаве.

Осим тога, 60 објавитеља из једне скупштине примили су у своје домове 50 суверника који су побегли са подручја захваћених ратом. Ти објавитељи су делили са њима оно мало хране коју су имали све док им није стигла помоћ коју су организовала браћа из подружнице.

Након што је примио помоћ, један наш брат из Бразавила, главног града Републике Конго, рекао је: „Живот се може променити у трен ока. Са скромном платом и приходима од повремених послова које је обављала моја жена успевали смо да некако саставимо крај са крајем. Када је избила пандемија, остали смо без свих прихода. Али ни у једном тренутку нисмо изгубили поуздање у Јехову. Док смо размишљали шта ћемо кад останемо без хране, Јехова нам је притекао у помоћ.“

Сестра Мбуји Естер, удовица из Киншасе, рекла је: „Пре месец дана остала сам без мужа и очајнички ми је требала помоћ. Немам никаквих прихода, а имам троје деце коју треба нахранити. Сами никада не бисмо могли да обезбедимо толику количину хране која ће нам још дуго потрајати. Хвала ти, Јехова!“

Молимо се Јехови да и даље брине за нашу браћу и сестре и да благослови труд који се улаже у пружање хуманитарне помоћи. Једва чекамо да дође време када ће сви уживати у изобиљу хране (Псалам 72:16).