Пређи на садржај

16. АВГУСТ 2019.
ДАНСКА

Јеховини сведоци отварају изложбу Библија у Данској

У јулу 2019, у подружници за Скандинавију, која се налази у граду Холбек у Данској, око 65 километара од Копенхагена, отворена је изложба Библија. Назив изложбе је „Библија и Божје име у Скандинавији“.

Ова изложба садржи јединствену колекцију ретких и значајних Библија на гренландском, данском, исландском, норвешком, фарском, шведском, као и на језику сами. Ову изложбу чини више од 50 Библија.

Један од најзначајнијих експоната је оригинални примерак Библије Густава Васе из 1541. То је прва комплетна Библија која се појавила на неком скандинавском језику. Библија Густава Васе је одредила стандард за шведски језик, што укључује и граматику и речник. Она је такође била темељ за друге преводе Библије на шведском у наредних 300 година.

Оригинални примерак Библије Густава Васе, из 1541, изложен у музеју

Библија Кристијана III је такође један раритет на овој изложби. То је прва комплетна Библија на данском. Библија Кристијана III је поставила стандард за дански језик и имала је знатан утицај на велики део северне Европе.

Оригинални примерак Библије Кристијана III из 1550.

Ерик Јергенсен, из подружнице за Скандинавију, каже: „Ова нова библијска изложба приказује какво је дубоко поштовање према Божјој Речи и његовом величанственом имену, Јехова, вековима постојало у Скандинавији.