Пређи на садржај

28. МАЈ 2021.
АЗЕРБЕЈЏАН

Комитет УН за људска права подржава право Јеховиних сведока да одржавају своје верске састанке

Комитет УН за људска права подржава право Јеховиних сведока да одржавају своје верске састанке

Дана 26. априла 2021, Комитет УН за људска права донео је важну одлуку у случају Азиз Алијев и други против Азербејџана. Ово је трећа одлука Комитета у корист Јеховиних сведока у Азербејџану којом је подржано наше право да мирно исповедамо своју веру.

Овај случај укључује илегалне полицијске претресе у општини Алиабад у Загатали. Дана 21. септембра 2013. полиција је упала у кућу брата Азиза Алијева где су се он и још неколико Јеховиних сведока окупили како би одржали скупштински састанак. Полицајци су том приликом извршили претрес, претили нашој браћи и сестрама и одузели им литературу, личне документе и новац. Затим су их све привели у станицу полиције. На путу до станице, сестра Хава Азизова доживела је епилептични напад и пала је у несвест. Зато су полицајци морали да је најпре одведу у болницу. Међутим, чим се освестила одвели су је у станицу на испитивање.

Након неког времена, Окружни суд у Загатали наложио је већини наше браће и сестара да плате казну у износу од 1500 азербејџанских маната (око 1400 евра у то време). Апелациони суд у Шекију подржао је незакониту одлуку окружног суда. Након што су искористили све расположиве правне лекове у Азербејџану, наша браћа и сестре поднели су жалбу Комитету УН за људска права.

Комитет је пресудио да је држава Азербејџан прекршила право наше браће на слободу вероисповести и право на заштиту од самовољног лишавања слободе. У својој одлуци Комитет је истакао да су представници власти и полиције малтретирали Јеховине сведоке и да су им „претили да ће их затворити, да су вређали неке од њих, омаловажавали њихову религију и нису им објаснили како њихове верске активности или литература штете другима.“ Сходно томе, Азербејџан је позван да исплати штету нашој браћи и да „предузме све неопходне кораке како се оваква кршења људских права не би поновила, а то подразумева измену неких закона, одредби и/или процедура“.

Драго нам је што је нашој браћи у Азербејџану током протеклих година омогућено да се у миру састају и служе Богу. Захвални смо нашем Богу, Јехови што се и на данашњим судовима потврђује законско право на проповедање добре вести (Филипљанима 1:7).