Пређи на садржај

Браћа Паулос Ејасу, Ајзак Могос и Негеде Теклемаријам налазе се у еритрејском затвору од 17. септембра 1994.

17. СЕПТЕМБАР 2019.
ЕРИТРЕЈА

Двадесет пет година у затвору у Еритреји

Двадесет пет година у затвору у Еритреји

Јеховини сведоци у Еритреји већ неколико деценија доживљавају изузетно жестоко прогонство. Седамнаестог септембра 2019. навршило се 25 година како су наша три брата, Паулос Ејасу, Ајзак Могос и Негеде Теклемаријам затворена. Осим њих, у затворима се налази још 39 браће и 10 сестара.

Нико од наше браће и сестара који се налазе у затвору никада није званично оптужен, није имао прилику да се брани пред судом нити је званично осуђен за неко казнено дело. Не знају када ће бити пуштени. Четворица браће су умрла у затвору, а тројица су преминула након ослобођења због ужасних услова у којима су били затворени.

Прогонство у Еритреји се пооштрило 25. октобра 1994, годину и по дана након што се Еритреја одвојила од Етиопије и постала независна држава. Нови председник је објавио да Јеховини сведоци који су рођени у Еритреји више неће имати држављанство, првенствено због своје хришћанске неутралности. Нашој браћи и сестрама су такође била одузета и основна грађанска права. Јеховини сведоци, између осталог, више немају право на комплетно световно образовање, не могу да отворе своје фирме нити могу да излазе из земље.

Најистакнутије организације за борбу за људска права изразиле су своју забринутост због тога што се Еритреја отворено оглушује о међународне стандарде људских права, укључујући и случајеве који се тичу наших суверника. Еритреја није уважила препоруке које су ове организације дале.

Прочитајте „ПОСЕБАН ИЗВЕШТАЈ: Прогонство Јеховиних сведока у Еритреји

И даље ћемо информисати представнике власти и друге утицајне особе о ситуацији у Еритреји. Док наша браћа и сестре током суровог прогонства и даље показују непоколебљиву веру и храброст, ослањамо се на то да ће им Јехова помоћи и да ће бити њихово уточиште (Псалам 94:22).