Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

ЈУЖНА КОРЕЈА

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Јеховини сведоци постоје у Јужној Кореји више од 100 година и имају верску слободу. Али то није случај са онима који због приговора савести одбијају да служе војску. Од Корејског рата па све до данас, Јужна Кореја непрестано судски гони младе Јеховине сведоке који не желе да служе војни рок и не предузима ништа како би решила тај проблем. До чега је то довело? Јужна Кореја је осудила преко 19 200 Сведока на укупно више од 36 600 година затвора зато што су одбили да служе војску.

Став међународне заједнице према праву на приговор савести

Савет УН за људска права, који надгледа примену Међународног пакта о грађанским и политичким правима, више пута је утврдио да Јужна Кореја * крши права оних који улажу приговор савести тако што их осуђује и кажњава затвором. На пример, 14. јануара 2015. Савет УН за људска права објавио је пету одлуку против Јужне Кореје због кршења права на приговор савести. У овој одлуци, у којој је разматран случај 50 Сведока који су били у затвору јер су одбили да служе војску, Савет је поновио да Јужна Кореја крши њихово „право на слободу мисли, савести и вероисповести“. У одлуци је такође стајало да власти самовољно кажњавају мушкарце који поступају у складу са својим правом које им је зајемчено Међународним пактом о грађанским правима.

Након што је размотрио однос Јужне Кореје према људским правима, Савет УН за људска права је 3. новембра 2015. године усвојио закључке којима је позвао јужнокорејске власти да из затвора пусте све који улажу приговор савести, да избришу њихов кривични досије, да им исплате одштету и да усвоје закон о цивилној служби. У извештају је такође наведено да би власти „требало да у потпуности примене све одлуке које је Савет УН за људска права до сада донео“.

Гледишта унутар Јужне Кореје

Унутар саме Јужне Кореје врши се све већи притисак на власти да усвоје закон који би особама које улажу приговор савести омогућио прихватљиву цивилну службу. Од 2015, 48 Сведока који су уложили приговор савести судије окружних судова прогласили су невиним за избегавање служења војног рока. Неки окружни судови су случајеве проследили Уставном суду, а тај суд је 9. јула 2015. одржао расправу с циљем да се утврди да ли држава крши устав тиме што не жели да призна право на одбијање служења војног рока због приговора савести. Суд је у два наврата, 2004. и 2011. године, донео пресуду да кажњавање особа које улажу приговор савести на служење војног рока не представља кршење устава. Очекује се да ће суд ускоро донети нову пресуду.

Преглед догађаја

 1. 31. август 2017.

  Укупно 318 Јеховиних сведока налазе се у затвору због приговора савести на служење војног рока.

 2. 3. новембар 2015.

  Савет УН за људска права објавио закључке у којима позива Јужну Кореју да својим грађанима омогући обављање цивилне службе.

 3. 9. јул 2015.

  Уставни суд разматра да ли су поједине одредбе закона о војној служби у складу са уставом.

 4. 14. јануар 2015.

  Савет УН за људска права усвојио је гледишта према којима је Јужна Кореја прекршила члан 18 (право на слободу мисли, савести и вероисповести) и члан 9 (који забрањује произвољно затварање) Међународног пакта о грађанским и политичким правима јер је 50 Јеховиних сведока послала у затвор и ускратила им право на одбијање војске због приговора савести.

 5. 30. јун 2014.

  Уставни суд разматра 28 случајева у вези с приговором савести на служење војног рока; у затвору се налази 618 мушкараца.

 6. 28. јануар 2014.

  Председник помиловао и пустио на условну слободу око 100 Јеховиних сведока, чиме су им затворске казне смањене за један до два месеца; 31. јануара у затворима је било 513 Сведока.

 7. Новембар 2013.

  У затворима је 599 Сведока због приговора савести на служење војног рока.

 8. Април 2013.

  Седамдесет процената затворених Сведока одвојено од осталих затвореника и стављено у ћелије са суверницима.

 9. 25. октобар 2012.

  Савет УН за људска права закључио да је Јужна Кореја прекршила члан 18 (право на слободу мисли, савести и вероисповести) Међународног пакта о грађанским и политичким правима јер је у случају 388 Сведока ускратила право на одбијање служења војног рока због приговора савести.

 10. 30. август 2011.

  Уставни суд је утврдио да су закони на основу којих су кажњаване особе које су уложиле приговор савести на служење војног рока у складу са уставом.

 11. 24. март 2011.

  Савет Уједињених нација за људска права закључио да је Јужна Кореја прекршила члан 18 Међународног пакта о грађанским и политичким правима јер је у случају 100 Сведока ускратила право на одбијање служења војног рока због приговора савести.

 12. 15. јануар 2009.

  Корејска председничка комисија за сумњиве смртне случајеве у војсци издала извештај у ком је потврђено да је влада Јужне Кореје одговорна за смрт пет младих Сведока, који су били у затвору због приговора савести у периоду од 1975. до 1985.

 13. Децембар 2008.

  Јужна Кореја одустала од увођења цивилне службе за оне који уложе приговор савести.

 14. 18. септембар 2007.

  Министарство одбране Јужне Кореје најавило да планира да онима који улажу приговор савести из верских разлога омогући цивилно служење и обећало да ће изменити закон о војној обавези и закон о служењу у резервном саставу војске.

 15. 3. новембар 2006.

  Савет УН за људска права закључио да је Јужна Кореја прекршила члан 18 Међународног пакта о грађанским и политичким правима јер је у случају два Сведока ускратила право на одбијање служења војног рока због приговора савести.

 16. 26. август 2004.

  Уставни суд прогласио уставним закон на основу ког су кажњавани они који су уложили приговор савести.

 17. 2001.

  Управа за људске ресурсе војске укида присилну регрутацију, а затворске казне су смањене са три године на годину и по.

 18. 1. децембар 1985.

  Ким Џонг-гун преминуо због насилног и нечовечног поступања војних власти током издржавања затворске казне због приговора савести.

 19. 17. август 1981.

  Ким Сун-та преминуо због насилног и нечовечног поступања војних власти током издржавања затворске казне због приговора савести.

 20. 28. март 1976.

  Чунг Санг-бок преминуо након што су га војне власти брутално претукле јер је на темељу приговора савести одбио да служи војску.

 21. 19. март 1976.

  Ли Чун-гил преминуо након што су га војни полицајци током издржавања затворске казне због приговора савести толико тукли да му је пукла слезина.

 22. 14. новембар 1975.

  Ким Џанг-сик преминуо након што су га војни полицајци брутално тукли и мучили јер је на темељу приговора савести одбио да служи војску.

 23. 1975.

  Председник Парк Чунг Хи уводи обавезно служење војног рока без изузетака. Јеховини сведоци су присилно одвођени у центре за регрутацију.

 24. 30. јануар 1973.

  Уведена је посебна одредба закона о кажњавању за одбијање служења војног рока, а максимална затворска казна за оне који улажу приговор савести повећана је са три године на десет година. Неки су више пута добијали позив за регрутацију.

 25. 1953.

  У Јужној Кореји почело затварање оних који због приговора савести одбијају да служе војни рок.

^ одл. 4 Јужна Кореја је држава уговорница Међународног пакта о грађанским и политичким правима, као и Факултативног протокола уз овај пакт, чиме омогућава својим грађанима да писменим путем обавесте Савет УН за људска права о кршењу овог пакта.