Пређи на садржај

Гуанг-чан Парк је један од 140 Јеховиних сведока за које се неосновано тврди да избегавају војну службу

9. ЈУН 2017.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Суд у Јужној Кореји препознао кршење људских права

Суд у Јужној Кореји препознао кршење људских права

Управни суд у Сеулу је 1. маја 2017. донео пресуду према којој је Војна административна служба јавно осрамотила особе које улажу приговор савести јер је тврдила да избегавају војну обавезу и тиме им нанела непоправљиву штету. Суд је донео пресуду да ова служба са свог званичног веб-сајта мора да уклони личне податке особа које су уложиле приговор савести. Овај Суд ускоро треба да размотри и жалбу која је поднета због објављивања личних података. Војна административна служба је уважила одлуку Суда.

Не избегавају војну обавезу

Почетком 2015, надлежни у овој служби обавестили су младиће који су уложили приговор савести да ће њихова имена бити објављена на списку оних који избегавају војну обавезу. Сви они су претходно обавестили ову службу да због своје савести не желе да служе војни рок, али да су спремни да обављају цивилну службу. Упркос томе, Војна административна служба је 20. децембра 2016. објавила њихова имена, годиште, адресе и друге личне податке, сврставајући их у оне који избегавају војну обавезу.

Гуанг-чан Парк, Јеховин сведок који је уложио приговор савести на служење војног рока, био је запањен када је на списку од 237 особа које избегавају војну обавезу угледао и своје име. Рекао је: „Одбио сам да служим војни рок због својих искрених уверења и савести. Припремио сам се на то да ће ме неки осуђивати. Али и поред тога, ужаснуло ме је то што ме власти третирају као некога ко избегава војну службу. Војна административна служба је упозната с Јеховиним сведоцима и добро зна да мотив овакве одлуке није себично одбијање грађанских дужности.“ Господин Парк је још додао: „Када сам видео своје име и адресу на том списку, морам признати да сам се уплашио да би неко могао да ми дође на врата и да ме малтретира.“

Жалбу која је уложена на поступак Војне административне службе поднело је 140 Јеховиних сведока чија су се имена нашла на поменутом веб-сајту. У жалби се наводи да према Закону о војној обавези, лицем које избегава војну службу сматра се особа која се „без оправданих разлога“ није одазвала позиву. Ови младићи су написали да они не избегавају војну службу нити то чине „без оправданих разлога“. Наиме, јужнокорејски закони и међународни споразуми које је Јужна Кореја дужна да поштује признају право на улагање приговора савести на војну службу. Чека се да Уставни суд донесе пресуду поводом кршења тог права у Јужној Кореји.

Злоупотреба дискреционе моћи

У својој жалби Јеховини сведоци су навели и то да јавна критика, иако их узнемирава и нарушава њихов углед, није променила њихова морална убеђења и одлуку да због своје савести одбију служење војног рока. Преко 19000 Јеховиних сведока у Јужној Кореји није попустило под притиском да служи војску. У последњих 60 година, ти Јеховини сведоци су укупно одслужили више од 36000 година затвора. Јеховини сведоци чија су имена објављена на интернету сматрају да је то још један начин кажњавања и верују да ће због тога сносити последице, баш као што сносе последице због кривичних досијеа које су добили због поступања у складу са својом савешћу.

Надају се позитивном исходу

Јеховини сведоци у Јужној Кореји захвални су што је Суд препознао да је реч о кршењу људских права и надају се да ће ова пресуда позитивно утицати на исход жалбе, чије се разматрање ускоро очекује. Поред тога, припремају петицију Државној комисији за људска права, од које ће затражити да напише и пред Судом изнесе званично мишљење о овом случају. Суђење је заказано за 28. јун 2017.