Тројица младића, Хие-мин Ким, Лак-хун Чо и Хјонг-џун Ким, изашли су слободни из апелационог суда, срећни што нису осуђени на затворску казну. Пресуда која је донета изненадила је све, будући да су ови младићи уложили приговор савести на војну службу. Због таквог става на стотине мушкараца у Јужној Кореји сваке године буде затворено. Будући да су због овог спорног питања које већ дуго траје и њихови очеви, као и 19 000 других мушкараца раније били затварани, ова тројица младића су очекивала исту казну. Историјска ослобађајућа пресуда коју је донео Апелациони суд у Гвангџуу поставила је темељ да се став према овом питању промени на боље.

Апелациони суд донео пресуду године

Најмање 200 медија известило је о овом случају, што показује не само колики одјек има прва повољна пресуда апелационог суда већ и колико је јавност заинтересована за ово питање. У једним новинама ова пресуда је названа „судском одлуком године“, а у једним другим уврштена је у пет најбољих судских одлука донетих 2016. у Јужној Кореји.

Ова пресуда апелационог суда показује да се став правника и судија по овом питању мења. У великом броју недавних случајева судије су закључиле да се оптужени младићи воде искреним и дубоко укорењеним моралним убеђењима и да њихово приморавање да иду у војску или кажњавање уколико то одбију нарушава њихово право на слободу савести. Судије су закључиле да ови младићи имају „оправдане разлоге“ за одбијање војне службе. Судије не сматрају да ови младићи избегавају војну обавезу и зато су у последњих 20 месеци донеле 16 ослобађајућих пресуда.

„Овакав развој догађаја је врло значајан“, каже Ду-ђин Оу, адвокат који је заступао многе приговараче савести. Он је изјавио: „Драго ми је што је на судовима све више ослобађајућих пресуда, а недавно је то био случај и на вишем суду. У сваком од ових случајева очекује се да ће тужилац уложити жалбу на пресуду, али очигледна промена у размишљању правника у Јужној Кореји скреће додатну пажњу на очекивану пресуду Уставног суда о праву појединца на слободу савести.“

Потрага за решењем

Грађани Јужне Кореје чекају на одлуку Уставног суда. Тај суд треба да одвагне између права на слободу савести загарантованог уставом и кажњавања оних који се позивају на то право јер због својих дубоко укорењених верских или других убеђења одбијају војну службу.

Портпарол Јеховиних сведока у Јужној Кореји, Дае-ил Хонг, изјавио је: „На хиљаде породица у Јужној Кореји с надом очекује решење којим се поштују верска убеђења младића који не могу бити присиљени да поступе против своје савести. Надамо се да ће Уставни суд донети одлуку која ће поштовати достојанство ових младића.“