Пређи на садржај

1. МАРТ 2018.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Судови у Јужној Кореји траже решење за оне који улажу приговор савести

Судови у Јужној Кореји траже решење за оне који улажу приговор савести

За разлику од досадашње праксе према којој су Јеховини сведоци који улажу приговор савести на служење војног рока завршавали у затвору, судије у Јужној Кореји све чешће траже начине да реше тај проблем и изађу у сусрет њиховим жељама. Неке судије узимају у обзир да је главни мотив тих младића да не желе да науде другима и да се он заснива на библијским начелима. * Ослањајући се на основно право на слободу савести, неки судови су донели пресуду према којој ти младићи нису криви за избегавање служења војног рока. Од маја 2015. судије су донеле 66 таквих одлука у корист Јеховиних сведока који су уложили приговор савести, што је велики пораст с обзиром на то да су током протеклих деценија донете само 4 такве одлуке.

Значајна одлука

На опште изненађење, 1. фебруара 2018, апелациони суд у Бусану је игнорисао став Врховног суда и Уставног суда по том питању и потврдио једну од тих „ослобађајућих“ пресуда. Та одлука је била посебно значајна из два разлога. Као прво, област Бусан се сматра врло конзервативном, а као друго, председавајући судија, Џанг-ду Чои, раније је једног младића који је уложио приговор савести прогласио кривим.

Трочлано веће судија пажњу је усмерило на уставну обавезу Јужне Кореје да поштује међународне законе које је ратификовала, а у овом случају то је Међународни пакт о грађанским и политичким правима, који признаје право на приговор савести. Суд сматра да „обичај да онима који улажу приговор савести буде изречена затворска казна није у складу са чланом 18 овог Пакта, тако да је […] сасвим на месту сматрати да приговор савести на служење војног рока представља ’правоваљани разлог‘“ за одбијање регрутације. Многи медији су известили о овој одлуци и они који прате дешавања на овом пољу сматрају да ће она позитивно утицати на даљњи развој догађаја.

У ишчекивању решења

Раније је сваке године у просеку 500-600 младића завршавало у затвору због приговора савести, али сада многе судије одлажу суђења. Број нерешених случајева, којих до сада има више од 700, и даље расте док судије очекују одлуку Уставног суда. До 31. децембра 2017, само 267 Јеховиних сведока било је у затвору, што је најмањи број у последњих десет година.

Уставни суд ће одлучити да ли у случају оних који улажу приговор савести судије треба да примене Закон о војној служби према коме за избегавање служења војног рока следи казна или могу сматрати да су они који улажу приговор савести заштићени уставним правом на слободу савести, у складу са међународним стандардима. Многи у Јужној Кореји се надају да ће овај суд наћи решење којим ће се поштовати достојанство тих младих људи који чисте савести могу прихватити цивилну службу у оквиру програма који доприносе читавом друштву.

Уколико суд буде решио ово питање у корист оних који улажу приговор савести, Јужна Кореја ће поступити у складу са одлукама Савета УН за људска права који је разматрао више стотина оваквих случајева. Савет УН је позвао Јужну Кореју да заустави затварање оних који улажу приговор савести и да поштује њихово основно право на слободу савести.

^ одл. 2 На пример, у Исаији 2:4 пише: Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању.“ Исус је заповедио својим следбеницима да буду познати по љубави: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:34, 35).