Пређи на садржај

Породица Јеховиних сведока у Јужној Кореји припрема петицију

1. МАРТ 2018.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Петиција председнику Јужне Кореје

Петиција председнику Јужне Кореје

Недавни развој догађаја у Јужној Кореји наводи на помисао да би власти у овој земљи могле направити велики заокрет што се тиче поштовања основних људских права. Дана 7. децембра 2017, председник Јужне Кореје Џае-ин Мун састао се са члановима Државне комисије за људска права и тражио од њих да препоруче како се у земљи може унапредити поштовање људских права како би се оно подигло на ниво који би удовољавао међународним стандардима. Председник Мун је посебно тражио да се предложе решења која ће помоћи властима да прекину са праксом затварања оних који улажу приговор савести на служење војног рока.

Након овог састанка који је привукао велику пажњу јавности, Јеховини сведоци у Јужној Кореји су организовали акцију прикупљања потписа за петиције које су упутили председнику. Читаве генерације Јеховиних сведока су трпеле велике последице зато што су власти изрицале затворске казне онима који су улагали приговор савести. Будући да је председник Мун наложио својој администрацији да одговори на петиције грађана, потписници петиција су тражили од председника да помогне у проналажењу решења за проблем с којим се они који улажу приговор савести суочавају око 70 година.

Ову акцију је организовала подружница Јеховиних сведока у Јужној Кореји

Петиције су комплетиране за четири седмице. Потписало их је више од 14000 мушкараца који су били кажњени зато што су уложили приговор савести и више од 26000 оних који су испаштали зато што је неки члан њихове породице био осуђен на казну затвора.

Петиције су предате кабинету председника 15. јануара 2018.

Петиције је потписало укупно 41275 Сведока. Шесторо њихових представника предало их је кабинету председника 15. јануара 2018. У петицијама је изражена захвалност председнику што је заинтересован за решавање овог питања, наведене су последице 70-годишње праксе затворског кажњавања оних који су уложили приговор савести и истакнуте су користи које ће читаво друштво имати од решавања овог питања. Дана 16. јануара 2018. кабинет председника проследио је петиције на даљње разматрање Министарству одбране.

Док су се петиције припремале, представници Јеховиних сведока такође су се састали са члановима Државне комисије за људска права. Објаснили су библијске разлоге због којих Јеховини сведоци не желе да служе војску. Уколико им власти понуде цивилну службу, млади Јеховини сведоци који прихвате тај програм неће беспослено седети у затвору већ ће бити од користи и даће свој допринос држави. Представници те комисије рекли су Сведоцима да је решавање питања приговора савести на служење војног рока прво на њиховој листи приоритета за 2018. годину.

Број оних који су у Јужној Кореји у затвору због приговора савести много је већи од укупног броја оних који се у свим осталим земљама из истог разлога налазе у затвору. Збир свих година које су млади Јеховини сведоци провели у затвору тренутно износи више од 36700. И док власти поново разматрају своју дугогодишњу политику о овом питању, Јеховини сведоци се надају да ће захваљујући овој новој иницијативи напокон доћи крај свим тим годинама проведеним у затвору.