Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

12. ОКТОБАР 2016.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Кривични досијеи препрека нормалном животу

Кривични досијеи препрека нормалном животу

У јануару 2016, Хуан-ђун Гвон и Гванг-тек Оу укрцали су се на авион у Јужној Кореји нестрпљиво очекујући да проведу пријатан одмор у Јапану. Када су слетели упутили су се ка имиграционој контроли на аеродрому у Нагоји, очекујући рутинску контролу. Уместо тога, службеници су их испитивали јер су раније били кривично гоњени.

Младићи су објаснили да су обојица били у затвору јер су на темељу савести одбили да служе војни рок, као и да је њихов став у складу с међународно признатим правом на приговор савести. Па ипак, није им одобрен улазак у Јапан. Накнадно су се жалили јапанском конзулату у Јужној Кореји, али без успеха. Ови младићи су на тежи начин научили да ће то што на миран начин бране своја верска убеђења имати далекосежне последице и да ће утицати на њихов живот на неочекиване начине.

Додатни проблеми

Јужна Кореја пружа само две могућности онима који улажу приговор савести: да учине компромис и служе војни рок или да иду у затвор. Јужна Кореја не даје никакве друге могућности што је директна повреда међународних повеља о људским правима. * Ситуацију додатно отежава и то што се онима који оду у затвор због приговора савести отварају трајни кривични досијеи које власти не желе да избришу. Због тога они трпе последице и након што су одслужили затворску казну. Тај трајни „кривични“ досије умногоме им сужава могућности за запослење и онемогућује им да путују на места попут Јапана, што је уобичајена дестинација за Јужнокорејце.

Сличне неправде су доживели и други мушкарци који су уложили приговор савести у Јужној Кореји. На пример, у децембру 2011, господин Ђин-мо Канг и његова жена Котоми, која је Јапанка, путовали су у Јапан да посете њену породицу. Господину Кангу није било дозвољено да уђе у Јапан јер му је због приговора савести отворен кривични досије и био је присиљен да остави своју жену у Јапану и да се врати у Јужну Кореју. Иако је поново покушао да уђе у Јапан, није му било дозвољено.

Изузетак, а не правило

Јапан је изузетак по томе што приговараче савести третира као непожељне. Међутим, јапански конзулат је на крају одобрио визу господину Оу. Он је конзулату доставио гарантно писмо од својих пријатеља из Јапана који би се тамо побринули за њега. Отишао је у Јапан почетком јула 2016.

За разлику од Јапана, многе демократске земље увиђају да приговарачи савести нису криминалци и одобравају им улазак у земљу упркос томе што поседују „кривичне“ досијее. Неке земље чине и више. На пример, Аустралија, Канада и Француска пружају азил Јужнокорејцима који су уложили приговор савести на служење војног рока. То је у складу с недавном резолуцијом Савета УН за људска права по том питању. Њом се подстичу друге државе да „размотре могућности за пружање азила приговарачима савести који имају основани страх од прогонства у својој земљи због одбијања војне службе, будући да не постоји одговарајућа алтернатива служењу војног рока.“ *

Правни заступници Јеховиних сведока заједно са представницима власти у Јапану раде на проналажењу решења. Андре Карбоно, адвокат за људска права, каже: „То што је господин Оу на крају успео да уђе у Јапан доказује да решавање оваквих случајева није тешко. Једноставно се ради о томе да Јапан прихвати став других земаља да су приговарачи савести мирољубиви појединци, а не криминалци, иако имају кривичне досијее и да им треба дозволити улазак у земљу.“

Хоће ли Јужна Кореја исправити неправду?

Међународна заједница увиђа да затвореници због приговора савести нису криминалци. Од 2006, Савет УН за људска права више пута је осуђивао поступање Јужне Кореје према приговарачима савести. Савет је затварање оних који улажу приговор савести у Јужној Кореји окарактерисао као „затварање без законског основа“. Савет је такође апеловао на владу Јужне Кореје да усвоји законе којима би заштитила права оних који улажу приговор савести. Наложио је Јужној Кореји да избрише кривичне досијее онима који су због приговора савести служили затворске казне. *

Јужна Кореја и даље игнорише одлуке Савета УН за људска права. Међутим, као потписница Међународног пакта о политичким и грађанским правима и његовог Факултативног протокола, Јужна Кореја се обавезала да ће поштовати одлуке Савета чак и онда када су оне у супротности с њеним законима.

Све док се Јужна Кореја не повинује међународним стандардима и призна приговор савести као основно људско право, стотине њених грађана ће и даље трпети неправду због затварања и биће жигосани као криминалци. * Јеховини сведоци нестрпљиво очекују дан када ће Јужна Кореја признати право на приговор савести и престати да на оне који га улажу гледа као на криминалце. У међувремену, Јужнокорејци као што су господин Гвон и Оу, надају се ће се власти у Јапану угледати на примере других држава и дозволити приговарачима савести улазак у Јапан.

^ одл. 5 Јужна Кореја је тренутно једна од само четири земље које затварају Јеховине сведоке због приговора савести. Већина земаља у којима је служење војног рока обавезно поштују право на приговор савести и обезбеђује неку врсту цивилне службе која није у надлежности војске или ослобађа обавезе служења војног рока оне који улажу приговор савести.

^ одл. 9 Видети Резолуцију 24/17 „Приговор савести на служење војног рока“, усвојену од стране Савета за људска права 8. октобра 2013.

^ одл. 12 Видети Саопштење бр. 1642-1741/2007, Јонг и други против Јужне Кореје, Запажања која је Савет усвојио 24. марта 2011.

^ одл. 14 Током протеклих пет година, у Јужној Кореји је 2 701 Јеховин сведок затворен због приговора савести на служење војног рока.