Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Седиште Државне комисије за људска права у Сеулу, у Јужној Кореји

25. ЈАНУАР 2017.
ЈУЖНА КОРЕЈА

Државна комисија за људска права апелује на поштовање слободе савести

Државна комисија за људска права апелује на поштовање слободе савести

Државна комисија за људска права у Јужној Кореји је 9. децембра 2016. изнела мишљење о случајевима који се налазе на Уставном суду. У том мишљењу Комисија се бавила правом на приговор савести на војну службу. На основу најновијих стандарда поштовања људских права, закључила је да се ради о једном од основних неотуђивих људских права и да га држава мора заштитити.

Значајно је то што је Комисија закључила да је то основно људско право „оправдан разлог“ за одбијање војне службе. Подстакла је владу да усклади уставне вредности попут слободе савести са обавезом служења војног рока кроз „друштвенокорисну цивилну службу“.

Комисија примећује да тренутна пракса затварања приговарача савести нема никавог смисла и још додаје: „Кажњавање треба да сузбије или спречи кривична дела. Међутим, већина оних који улажу приговор савести се не каје, нити мења своју одлуку из страха од казне [...] Према томе, кажњавање нема никаквог смисла.“

Комисија је потврдила своју првобитну одлуку од 26. децембра 2005, у којој је навела да Јужна Кореја треба да уведе цивилну службу и тако омогући да у исто време постоје и право на приговор савести и обавеза одбране државе. * Због своје обавезе да подржи поштовање људских права, Комисија је своје мишљење предала на разматрање Уставном суду.

„Право на приговор савести на војну службу заштићено је правом на слободу савести које гарантују Устав и међународни закони о људским правима. Кажњавање приговарача савести због одбијања војне службе када постоји начин да им се омогући да своју дужност према држави изврше кроз обављање цивилне службе представља кршење права на слободу савести“ (Државна комисија за људска права, Одлука од 28. новембра 2016)

Програм који би могао да успе

Коментаришући одлуку Комисије, професор права Џе-сунг Ли је изјавио: „Уколико влада Јужне Кореје одлучи да поштује ’основно људско право‘ на приговор савести, могла би да уведе цивилну службу. У том случају бих препоручио да се то уради у складу с међународним стандардима за цивилну службу како би тај програм могао да успе.“

Портпарол Јеховиних сведока у Јужној Кореји, Дае-ил Хонг, изјавио је: „Од августа 2012, када је Уставни суд узео у поновно разматрање овај проблем, више од 2 000 младих Јеховиних сведока осуђено је на затворске казне. С нестрпљењем очекујемо да Уставни суд донесе одлуку која ће бити у складу с међународним стандардима којима се поштују људски живот и мир. Надамо се да млади Јеховини сведоци више неће одлазити у затвор, већ да ће моћи да служе својој земљи на начин који се не сукоби са њиховом савешћу.“

^ одл. 5 Државна комисија за људска права је 11. јула 2008. по други пут затражила од министра одбране да уведе цивилну службу за оне који улажу приговор савести. Поред тога, Комисија је 26. новембра 2007. изнела мишљење у којем је осудила поновно кажњавање резервиста који улажу приговор савести на војну службу.