У Јерменији прва генерација младих Јеховиних сведока која је добила прилику да цивилно служи војни рок марљиво ради на испуњавању своје грађанске дужности. Раније су се Јеховини сведоци суочавали са затворским казнама јер су улагали приговор савести на служење војног рока. Међутим, 2013. Јерменија је изменила закон како би омогућила алтернативно служење војног рока. До данас је преко 200 Сведока започело са цивилном службом. До краја јуна 2016, своју грађанску дужност је на овај начин испунило 16 Сведока.

Цивилна служба

Први Сведоци који су прошли кроз овај програм претходно су били осуђени на затворске казне јер су одбили да се регрутују. Када је нови закон ступио на снагу ови Сведоци су били пребачени у цивилну службу. До јануара 2014. почели су да раде као баштовани, чистачи улица, помоћно особље у болницама или да обављају неке друге послове.

Младићи који су завршили цивилну службу захвални су властима јер су им омогућиле да својим радом дају допринос друштву. Они који прођу овај програм и даље су корисни чланови друштва без кривичног досијеа који би им стварао проблеме.

Давит Аракелијан који има 22 године обављао је цивилну службу у старачком дому. Он је рекао: „Цивилна служба ми је помогла да будем озбиљнији, одговорнији и марљивији. Драго ми је да сам могао да обавим своју грађанску дужност тиме што сам помагао другима. Управа и особље старачког дома, па чак и неки који тамо живе, похвално су се изразили о нашем раду.“ Микајил Манасијан, који такође има 22 године, додељен је Министарству за ванредне ситуације. Он је рекао: „Током цивилне службе стекао сам неке нове вештине и сада бих могао тиме да се бавим. Такође сам могао да испуним своју грађанску дужност, а да не повредим своју савест.“

Да ли би пример Јерменије могао навести друге земље да уведу цивилну службу?

Недавно је Јерменија предузела додатне кораке да би признала право на приговор савести. У члану 41 (3) допуњеног устава који је ступио на снагу у децембру 2015. стоји: „Сваки грађанин који због своје религије или уверења не жели да служи војни рок има право да га замени цивилном службу у складу са законом.“ Због оваквог поступка Венецијанска комисија Савета Европе похвалила је Јерменију и то је назвала „изванредном применом пресуде у случају Бајатјан против Јерменије, * која заслужује похвалу“.

Увођењем цивилне службе, Јерменија је удовољила међународним стандардима. Јерменија је од земље која кажњава грађане јер улажу приговор савести прерасла у земљу која поштује право на слободу савести. Користи које произлазе из овакве политике представљају добар пример земљама које кажњавају оне који улажу приговор савести. Искуство Јерменије показује да примена овог програма може задовољити потребе и државе и грађана.

Говорећи у име Јеховиних сведока у Јерменији, Тигран Харутјуњан је рекао: „Захвални смо влади Јерменије што је предузела кораке да би заштитила основна људска права, међу којима је и право на приговор савести. Млади Сведоци у Јерменији сада могу да испуне своју дужност на начин који се не сукоби с њиховом савешћу и користи другима.“

^ одл. 8 Пресуда у случаја Бајатјан против Јерменије ([GC], бр. 23459/03, ECHR2011) коју је донело Велико веће Европског суда за људска права представљала је прави преседан. То је био први пут да је тај суд потврдио да је право на приговор савести на служење војног рока у потпуности загарантовано чланом 9 (право на слободу мисли, савести и вероисповести) Европске конвенције о људским правима.