Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

ЈЕРМЕНИЈА

Кратак преглед: Јерменија

Кратак преглед: Јерменија

Јеховини сведоци у Јерменији могу слободно да исповедају своју веру и учествују у верским активностима без већих сметњи. Законски су регистровани у октобру 2004.

До октобра 2013, највећи проблем за Сведоке у Јерменији представљала је цивилна служба јер је била у надлежности војске и кажњива ако се одбије. Од 1993, стотине младих Сведока који су због приговора савести одбили да служе војску били су осуђени на дуге затворске казне, које су неки издржавали у веома тешким условима. Коначно, 8. јуна 2013, Јерменија је ускладила Закон о цивилној служби са европским стандардима. Затим је 23. октобра 2013. Републичка комисија одобрила захтеве за цивилну службу за 57 Јеховиних сведока. Овај програм се показао као веома успешан, јер је омогућио Сведоцима да служе својој држави и задрже чисту савест.

Упркос овом важном напретку, Јеховини сведоци још увек доживљавају дискриминацију. Неке општине одбијају да издају дозволу за градњу објеката у којима се Сведоци састају, цариници обрачунавају веома високе царине на увоз верске литературе Сведока, а противници шире лажи о Сведоцима у медијима и на јавним форумима. Да би решили ова питања, Јеховини сведоци су се обратили домаћим и међународним судовима.