Након само годину дана, програм цивилне службе у Јерменији даје прве резултате. Први који учествују у овом новом програму јесу млади Сведоци који обављају корисне послове у оквиру јавних служби уместо да иду у затвор зато што су на темељу савести одбили да служе војску.

Од 1985, млади Сведоци у Јерменији који су због приговора савести одбили да служе војску нису имали другу могућност него да иду у затвор. Будући да није постојао одговарајући закон о цивилној служби, у периоду од преко 20 година више од 450 Сведока служило је затворске казне, често у суровим условима. То се променило у јуну 2013. када је Јерменија усвојила амандмане на Закон о цивилној служби.

Републичко веће је 23. октобра 2013. одобрило прве захтеве за цивилну службу за 57 Јеховиних сведока који су на темељу савести одбили да служе војску. * Касније је Републичко веће укључило и друге Сведоке у овај програм. Укупно 71 млади Сведок распоређен је на свој радни задатак током седмице од 13. јануара 2014. До краја те године, преко 126 Сведока добило је неки посао као вид цивилне службе.

Успешан програм

Колико је програм цивилне службе успешан, види се из изјава директора, надзорника и колега на послу који сарађују с младим Сведоцима. Они су запазили њихове добре радне навике, позитиван став и лепо понашање. Неколико чланова Републичког већа признало је да Сведоци обављају важне послове за своју земљу и да марљиво извршавају своје радне задатке.

  • „Ви момци обављате одличан посао за ову земљу уз веома скромну надокнаду. Види се да сте вредни радници“ (надзорник јавних услуга у општини Шенгавит, у Јеревану).

  • „Благо вама! Живите по хришћанским начелима, а истовремено обављате посао у корист друштва“ (медицинска сестра у једном сиротишту где су Сведоци послати да раде).

  • „Има ли још момака попут вас? Нека дођу, имам посла и за њих!“ (директор јавних услуга у општини Арабкир, у Јеревану).

Сведоци у цивилној служби учествовали су у уређењу парка у центру Јеревана, недалеко од Трга републике

Сведоци који учествују у програму цивилне службе такође су се позитивно изразили.

  • „Колеге ме воле и поштују. Једном приликом, кад сам остао код куће јер сам се разболео, колеге су ме чак звале да чују како се осећам. Сматрам да је то благослов, јер могу неометано да служим Богу“ (Геворг Тазијан, помоћник возача у копненој јединици Министарства за помоћ у хитним ситуацијама).

  • „На послу имамо добар однос са управом болнице и другим особљем. Када видимо како брину о нама, и ми се трудимо да бринемо о њима. Било је прилика када смо добијали послове који нису у опису нашег задатка, али смо и њих обављали“ (Самвел Абрахамјан, баштован у психијатријској болници Севан).

  • „Од 14. јануара 2014, нас тринаесторица ради при Министарству за хитне ситуације. Од самог почетка имамо добар однос са свима. Добро сарађујемо с надлежнима. Посебно им се допада што све послове радимо заједно“ (Артсрун Качатрјан, баштован у Министарсву за хитне ситуације).

Програм цивилне службе у Јерменији показао се успешан од самог почетка, захваљујући доброј сарадњи између директора и надлежних служби, као и позитивном ставу и марљивом раду Сведока. Јеховини сведоци у Јерменији су захвални за могућност да служе својој земљи, а да притом не морају да погазе своја верска уверења нити да иду у затвор због приговора савести на служење војске.

^ одл. 4 За више информација, видети чланак „Јерменија променила Закон о цивилној служби“.