Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

21. АВГУСТ 2015.
ШРИ ЛАНКА

Шри Ланка предузима мере да би заштитила верску слободу

Шри Ланка предузима мере да би заштитила верску слободу

Високи судови на Шри Ланки одлучили су да размотре неколико случајева насиља које су над Јеховиним сведоцима извршили верски екстремисти. Од 2013, Сведоци све чешће доживљавају нападе руље, претње и вербално злостављање од стране екстремистичких будистичких монаха. Некажњена злодела и верска нетолеранција узимају маха јер полиција не штити Сведоке и друге верске заједнице. То је охрабрило верске екстремисте да наставе с нападима.

Случајеви који су доспели на Врховни суд

Првог марта 2014, у граду Талава (северноцентрална провинција), две Јеховине сведокиње су разговарале с другима о својим веровањима, што је законски дозвољено на Шри Ланки. Два будистичка монаха и два полицајца лажно су их оптужили да „присиљавају људе на разговор“. Полицајци су ухапсили ове жене и одвели их у станицу, где су их заједно с монасима сатима вређали. Иако нису подигли кривичну оптужницу против ове две жене, задржали су их у притвору преко ноћи.

Други случај се десио 29. октобра 2014. у граду Валасмула (јужна провинција), где је полиција ухапсила четири жене (приказане на слици) и задржала их у притвору преко ноћи са осуђеним криминалцима. Иако нису физички повређене, сатима су биле изложене вређању и ругању.

У оба случаја, Сведоци су Врховном суду Шри Ланке поднели тужбе против полицајаца и због кршења основних људских права. Врховни суд је проценио да обе тужбе имају основа и одлучио да покрене поступак. Жене из случаја у Талави рекле су: „Драго нам је да се Врховни суд сложио да размотри наш случај. То нам је повратило веру у правосудни систем на Шри Ланки.“ На прелиминарном саслушању, које је одржано 29. маја 2015, судија Сисира де Абрју изјавио је да су Сведоци „веома пријатни људи“ и да верске публикације које издају „не говоре против будизма“. Оба саслушања су заказана крајем ове године.

Апелациони суд реагује на понашање полиције

У Коломбу, главном граду Шри Ланке, Јеховини сведоци су Апелационом суду поднели тужбу за 11 случајева насиља у којима их полиција није заштитила. У једном од тих случајева, будистички монах је претукао Нирошана Силву и затим га присилно одвео у полицијску станицу да би поднео жалбу против њега. Међутим, уместо да заштите господина Силву, полицајци су га физички злостављали.

Господин Силва је изјавио: „Не тражимо посебан третман на Шри Ланки, већ само да правосуђе подржи основно људско право на верску слободу.“ Суд се сложио да размотри овај случај.

Напредак на правном пољу

Власти на Шри Ланки су признале проблем верске нетолеранције и обећале да ће „предузети мере како би заштитиле верску слободу“. Јеховини сведоци сматрају да је ово признање корак напред.

Господин Велиамуна, адвокат за заштиту основних људских права који заступа Сведоке, изјавио је: „Шри Ланка је земља у којој деценијама постоје многе религије и све донедавно међу њима није постојала нетрпељивост. Неки погоршавају стање тако што прете Јеховиним сведоцима и другим верским заједницама, а понекад их и физички злостављају. Тиме крше уставна права Јеховиних сведока. Власти не треба да подржавају лажне оптужбе већ треба да спроведу детаљну истрагу.“

Сведоци се надају да ће судови заштитити њихово основно људско право да мирно исповедају своју веру. Очекују да ће влада спровести у дело законе који подржавају основне људске слободе загарантоване уставом.