Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

ФРАНЦУСКА

Кратак преглед: Француска

Кратак преглед: Француска

Јеховини сведоци у Француској законски су регистровани 1906, и уопштено говорећи имају верску слободу. Међутим, средином 1990-их објављен је парламентарни извештај „Секте у Француској“ који је садржао списак наводно опасних секти. На том списку нашли су се и Јеховини сведоци. Иако није имао правне последице, овај извештај је искоришћен против Сведока, јер су били јавно ожигосани и постали су жртва дискриминације.

Врхунац овог прогонства био је када је влада наметнула огроман порез на добровољне прилоге како би довела до финансијске пропасти Јеховиних сведока у Француској. Након 16 година правне борбе, 30. јуна 2011, Европски суд за људска права једногласно је пресудио да је француска влада нарушила верску слободу Јеховиних сведока. Сведоци се боре против дискриминације и у другим случајевима, на пример у вези са добијањем грађевинских дозвола, верском службом у затворима и изнајмљивањем градских сала за верску службу.

Упркос пресудама Европског суда и домаћих судова у корист Сведока, грађани Француске су подозриви према Сведоцима због тога што их је држава јавно ожигосала. Зато су Сведоци још увек жртве физичких напада, а њихова места за састајање су на мети вандала.