Пређи на садржај

Дана 4. августа 2017, специјалне антитерористичке јединице и припадници полиције прекинули су верске састанке Јеховиних сведока у Алчевску и Луганску због дојаве о подметнутој бомби

13. ДЕЦЕМБАР 2017.
УКРАЈИНА

У источној Украјини угрожена верска слобода

У источној Украјини угрожена верска слобода

Конфликти који већ скоро четири године трају у неким деловима Луганске и Доњецке области тамошњим становницима у великој мери отежавају свакодневни живот и стварају проблеме. Јеховини сведоци који живе у тим областима имају и додатне проблеме јер се све чешће суочавају са верском нетрпељивошћу. На тамошње власти очигледно су утицале недавне судске пресуде у Русији којима су забрањене верске активности Јеховиних сведока у тој земљи. Опонашајући Русију, неке локалне власти користе незаконите методе како би инкриминисали Сведоке који живе у областима под њиховом контролом и угрожавају њихову верску слободу.

Подметање доказа

Користећи тактике руских тужилаца, власти у овим областима подмећу доказе на основу којих оптужују Јеховине сведоке.

  • У јулу 2017, Врховни суд Доњецке Народне Републике ставио је на Републички списак екстремистичког материјала два чланка која су изашла у старијим издањима верских часописа Јеховиних сведока. Суд није обавестио Сведоке о томе, нити им је уручена копија одлуке која је одмах ступила на снагу како би на то могли да уложе жалбу.

  • У августу 2017, државни тужиоци у градовима Новоазовску и Дебаљцеву издали су упозорење тамошњим Сведоцима у ком је писало да им се забрањује да деле своје часописе, Стражарску кулу и Пробудите се!, уколико најпре не добију дозволу за то. На тај начин власти ометају дистрибуцију чак и верског материјала који није проглашен екстремистичким. Скупштинске старешине због тога могу одговарати пред законом за дистрибуисање било којих публикација Сведока. Слично упозорење су касније добили и Сведоци у граду Макејевки.

  • Дана 4. августа 2017, специјалне антитерористичке јединице и припадници полиције прекинули су верске састанке Јеховиних сведока у Алчевску и Луганску због дојаве о подметнутој бомби. Након евакуације, полиција је свима који су били на тим састанцима проверавала документа. *

Прекид састанка Јеховиних сведока у Алчевску

Полиција је у Алчевску снимала претрес зграде, наводно зато што је у питању била бомба. Током претреса су пронашли мању количину верске литературе Сведока, а затим су „пронашли“ и пропагандни материјал против Луганске Народне Републике * који су они сами прокријумчарили и подметнули.

Неосноване оптужбе као оправдање за забрану верских активности

Неколико седмица након претреса Дворана Краљевства, власти у Луганску су без икаквих основа Јеховине сведоке приказали као државне непријатеље. Олександр Басов, заменик министра државне безбедности Луганске Народне Републике, 28. августа 2017. дао је званичну изјаву у којој је изнео неистине о Јеховиним сведоцима. Рекао је да пропагандни материјал који је наводно пронађен у Дворани Краљевства у Алчевску потврђује његову изјаву да Сведоци подржавају групе које се у Луганској области сматрају терористичким.

Портпарол Јеховиних сведока у Украјини, Иван Ригер, рекао је: „Сав тај материјал о коме говори заменик министра, господин Басов, а који је ’пронађен’ у Дворани Краљевства сигурно су подметнули они исти људи који су га и пронашли. Вероватно се такав материјал делио у Алчевску, али то сигурно нису радили Јеховини сведоци. Они су неутрални, што потврђује чињеница да су стотине Сведока широм света тренутно у затвору зато што улажу приговор савести на служење војног рока. Ниједан Јеховин сведок није се борио ни на једној страни у овим сукобима у Украјини.“ *

Јеховини сведоци под све већим притиском

Неки Јеховини сведоци у тој области рекли су да их власти спречавају да о својим веровањима разговарају с другима и да су их упозорили да то више не раде. Иако до сада није поднета ниједна кривична пријава против неког Сведока, Служба безбедности је многе од њих позвала на информативни разговор. На тим разговорима су их испитивали, застрашивали и вршили притисак на њих да открију имена оних који организују њихове верске активности. Осим тога, локалне власти су ометале и прекидале њихове састанке.

Све већа дискриминација по верској основи и притисак који се врши на Јеховине сведоке на неким подручјима у Луганској и Доњецкој области не представља само неки вид малтретирања већ је реч о верском прогонству и угрожавању слободе вероисповести. Јеховини сведоци су изузетно опрезни и траже начине да се законским путем заштите како би могли да наставе са својим активностима.

^ одл. 7 У Алчевску су двојица старешина саслушавана цео дан. Објаснили су да је њихова скупштина од почетка сукоба без ометања одржавала своје састанке у Дворани Краљевства, која се налази у близини војне команде. Па ипак, један старешина је морао да плати казну од 5000 рубаља (72 евра) због организовања масовног окупљања током сукоба и 3000 рубаља (43 евра) зато што у Дворани Краљевства нису испоштоване мере противпожарне заштите.

^ одл. 8 Луганска Народна Република контролише део Луганске области.

^ одл. 11 У лето 2014, председник Украјине је одредбом о делимичној мобилизацији реаговао на сукобе у Доњецкој и Луганској области. Виталиј Шалајко, некадашњи припадник украјинске војске, који је касније постао Јеховин сведок, одазвао се на тај позив и уложио приговор савести. Високи специјални суд за грађанске и кривичне случајеве подржао је његово право на приговор савести чак и током мобилизације. Хиљаде Јеховиних сведока у Украјини заузело је исти став.