Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Дворана Краљевства у Брјанки у Луганској области, одузета 26. марта 2015.

7. ДЕЦЕМБАР 2016.
УКРАЈИНА

Верска слобода у источној Украјини и даље угрожена

Верска слобода у источној Украјини и даље угрожена

Због ситуације у источном делу Украјине, живот њених становника свакодневно је испуњен несигурношћу и страхом. Сукоб који траје у овом делу земље у великој мери погађа и Јеховине сведоке. Они се не суочавају само са неизвесношћу, већ и са озбиљном верском дискриминацијом. Наоружане групе заузеле су неке Дворане Краљевства Јеховиних сведока (њихова места за састајање). Сведоцима су рекли да је једина дозвољена вера православна и да намеравају да „искорене Јеховине сведоке“ из источне Украјине.

Одузимање Дворана Краљевства

У периоду од јуна 2014. до новембра 2016, групе наоружаних људи насилно су одузеле 18 дворана да би их користиле као касарне и у друге сврхе. Иако је већина дворана одузета у периоду заоштравања сукоба 2014, неке су одузете и недавно.

Опљачкана Дворана Краљевства у Симферополској улици број 9, у Горливки

Ујутру 22. јула 2016, група Јеховиних сведока из Горловке састала се у својој дворану у улици Витчизњана 105-А када је група наоружаних мушкараца упала у зграду и наредила свима да одмах напусте дворану. Ти људи су испреметали ствари у дворани и однели сав намештај и опрему. Та дворана је већ била одузета 29. новембра 2014, али је врло брзо напуштена. Сведоци су је поново користили за одржавање својих састанака све док им поново није била одузета, 22. јула 2016.

Три дана касније, наоружани људи су ушли у још једну дворану у Горловки, у Симферополској улици број 9. Однели су све из те дворане, укључујући и радијаторе, а скинули су и ограду. Скупштине које су се састајале на том месту морале су да пронађу друго место за своје састанке.

Одлучни да се састају

Неке скупштине чије су дворане одузете састају се у мањим групама како не би непотребно привлачиле пажњу паравојних јединица. С друге стране, неки Сведоци путују на састанке у дворане које се налазе ван ратне зоне. Проблем им ствара лош превоз и додатни трошкови. Они који због година или лошег здравља не могу да путују, програм слушају преко телефона.

Присуствовање састанцима изискује доста труда и пропраћено је многим потешкоћама. Илија Кобел, портпарол Јеховиних сведока у Украјини, изјавио је: „Као и њихове комшије, Сведоци који живе у близини тампон зоне емотивно су исцрпљени због честих пуцњава и експлозија. Осим тога, суочавају се и са економским проблемима због растућих цена и ниских примања. Упркос томе, Сведоци су чврсто решени да се редовно састају са својим суверницима.“

Неке дворане враћене Сведоцима

Јеховини сведоци су захвални што поново могу да користе шест дворана које су им биле одузете. Иако су зграде оштећене, Сведоци су заједничким напорима успели да их поправе тако да у њима поново могу да се одржавају верски састанци. Седма дворана је озбиљно оштећена тако да још увек не може да се користи.

Скупштина која је у септембру 2014. истерана из своје дворане у Луганској области, поново је почела да одржава састанке у њој отприлике годину дана касније. Старешина у тој скупштини, Анатолиј Данко, изразио је оно што већина осећа, рекавши: „Посебно у оваквим тренуцима осећамо да је скупштина наша породица. Након што смо дуго били раздвојени, поново смо заједно.“

Неутралност упркос сукобу

Јеховини сведоци су широм света познати по политичкој неутралности — они не стају ни на чију страну у сукобима. Сведоци који живе у источној Украјини нису изузетак. Они се радују времену када ће моћи мирно да живе са својим породицама и комшијама и да слободно исповедају своју веру.

У извештају Канцеларије високог комесара УН за људска права од 15. септембра 2016, наведено је да је и након две године од избијања немира ситуација у источној Украјини и даље нестабилна. Тамо је стајало: „Они који живе на подручјима која контролишу паравојне јединице трпе самовољу и угрожена су им људска права.“ Кршење права Јеховиних сведока укључује лишавање слободе, малтретирање и пребијање. Као и њихове комшије, претрпели су материјалне губитке, као што је наведено у извештају: „Паравојне јединице настављају да пљачкају и да у војне сврхе користе домове грађана и друге објекте.“