Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

4. ОКТОБАР 2012.
УКРАЈИНА

Правда побеђује у Украјини

Правда побеђује у Украјини

Врховни суд Украјине је 26. септембра 2012. спречио незаконит покушај присвајања великог дела имања на ком се налази подружница Јеховиних сведока у Украјини.

Сведоци су 1998. на законит начин купили то имање. Међутим, претходни власник је 2008. још једном продао то имање Центру за развој спорта. Такав поступак је у Украјини познат као имовинске пљачке.

Окружни привредни суд је пресудио да је купопродајни уговор Центра за развој спорта био валидан, а жалбе Сведока је одбацио.

Међутим, правда је победила. Виши привредни суд је у децембру 2011. донео пресуду у корист Сведока, а у априлу 2012. је одбацио жалбу Центра за развој спорта. Тиме је потврђено да је земљиште власништво Јеховиних сведока. Три месеца касније, апелациони привредни суд у Лавову је поништио незакониту одлуку окружног привредног суда којом је Центру за развој спорта признато власништво над земљиштем.

У последњем покушају да докаже власништво, Центар за развој спорта је поднео жалбу Врховном суду Украјине на пресуду која је донета у априлу 2012. Међутим, 26. септембра тај суд је, што је веома похвално, без одлагања одбацио жалбу и коначно решио овај случај.

Да је покушај присвајања имовине успео, Јеховини сведоци би изгубили административну зграду и велики део имања, чиме би се ограничиле активности у њиховом представништву за Украјину.