Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

28. ЈУЛ 2014.
УКРАЈИНА

Некажњена злодела воде до нових напада у Украјини

Некажњена злодела воде до нових напада у Украјини

„Када нема казне за преступ, људи су склони да чине зло.“ Ова пословица се показала истинитом у Украјини, где Јеховини сведоци све чешће постају жртве мржње и насиља. Јеховини сведоци су захвални што им украјинска влада гарантује слободу вероисповести, али су забринути што су све чешће мета напада и што власти не предузимају ништа како би починиоци били кажњени.

Напади ескалирају

Од 2008, у Украјини је било 64 физичка напада на Јеховине сведоке док су учествовали у верским активностима или након њих. Шеснаест напада извршили су православни свештеници.

Од 2008. до 2013. извршено је и 190 напада на Дворане Краљевства и 13 покушаја да се ти објекти запале. Током 2012. и 2013, број напада на Дворане Краљевства се удвостручио у односу на претходне четири године.

Напади су сваки пут све озбиљнији. Године 2012, две Дворане Краљевства у Доњецкој области спаљене су до темеља. Затим су 2013. уследила два физичка напада, а жртве су због тешких повреда дуже време задржане у болници.

Јеховини сведоци су од власти затражили заштиту, али се ситуација није променила јер надлежне службе нису спровеле брзу и ефикасну истрагу нити су починиоце злодела одговарајуће казнили.

Надлежни органи не реагују

Вандализам и подметање пожара у Дворани Краљевства у граду Горловка, у Доњецкој области, 5. јун 2014.

Вандализам. Полиција не реагује или долази са закашњењем када се пријави напад. Након што се састави извештај о нападу, надлежне службе често одбијају да покрену поступак или одуговлаче с тиме. Чак и када се поведе парница, дешава се да јавни тужилац не терети починиоца кривичног дела или да суд изрекне само симболичну казну. Од 2008. до 2012, надлежни органи нису поднели тужбе против починиоца у 111 случајева вандализма.

Физички напади. Полиција често не спроведе прописну истрагу нити се потруди да идентификује починиоце. Када се покрене законски поступак, надлежни ретко кад оптуже или казне починиоце. Када суд изрекне казну, она није одговарајућа јер напад није окарактерисан као кривично дело почињено из мржње.

Некажњени злочини охрабрују починиоце да наставе с насиљем

Претучен Олександр Третјак

Олександр Третјак

Један од најбруталнијих напада на Сведоке десио се 26. новембра 2013, када је претучен 41-годишњи Олександр Третјак док се враћао кући после верских активности. Тројица мушкараца су га немилосрдно тукла више од 20 минута. Он је препознао нападаче. Били су то Руслан Иванов, Анатолиј Довган, потпуковник полиције у пензији и његов зет Евгениј Илинскиј, саобраћајни полицајац. Господин Третјак је успео да побегне и затим је брзо пребачен у болницу са озбиљном повредом главе, поломљеним носом и бројним посекотинама и модрицама.

Упркос његовом стању, инспектор је ово кривично дело описао као напад с „лакшим“ телесним повредама који су починиле три „непознате“ особе. Након две седмице болничког лечења, господин Третјак је пуштен кући пре времена, јер би дужи боравак у болници захтевао од надлежних органа да промене свој извештај и опишу овај напад као озбиљно кривично дело. Због тешких повреда већ следећег дана је поново примљен у болницу. Тамо је провео укупно 23 дана.

Недавно је подигнута кривична пријава против једног од нападача, Руслана Иванова, али тек након што је побегао. Господин Третјак страхује да би опет могао бити нападнут. Он је изјавио: „Уверен сам да је мотив нападача била мржња према Јеховиним сведоцима и да су имали намеру да ме убију.“

Да ли ће надлежни реаговати?

Преко 150 000 Јеховиних сведока у Украјини годинама имају верску слободу и власти су их до сада увек штитиле. Сведоци се надају да ће полиција у Украјини прописно испитати ова криминална дела и да починиоци неће проћи некажњено.