Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

7. АПРИЛ 2014.
УЗБЕКИСТАН

Да ли се за Јеховине сведоке у Узбекистану назире боље сутра?

Да ли се за Јеховине сведоке у Узбекистану назире боље сутра?

Јеховини сведоци у Узбекистану се надају да ће им власти дозволити да несметано исповедају своју веру у Бога. Портпарол Јеховиних сведока у Узбекистану Игор Јурченко, учествовао је у састанцима с властима ове земље током 2013. Он је рекао: „Приметили смо знатан помак у преговорима с властима у Узбекистану и може се рећи да су оне спремне да направе промене. Надамо се да ће ови састанци ускоро донети добре резултате.“

Абдубаноб Ахмедов

У прилог таквим очекивањима иде то што су власти 2. марта 2013. ослободиле из затвора Абдубаноба Ахмедова, који је осуђен на шест и по година затвора, а одслужио је више од четири и по године. Он је један од три Сведока који су били затворени зато што су на миран начин исповедали своју веру у Бога. Остала два Сведока су ослобођена 2012. године. У Узбекистану се тренутно ниједан Сведок не налази у затвору.

У месецима након што је господин Ахмедов изашао из затвора, држава се обавезала да направи промене како би поштовала људска права. Влада Узбекистана је 5. јула 2013. обавестила Радну групу Савета за људска права Уједињених нација, која врши Универзални периодични преглед, да жели да примени добијене препоруке и тиме призна да свака особа и организација има једнако право на слободу вероисповести.

Регистровање нових скупштина

Тренутно постоји једна законски регистрована скупштина Јеховиних сведока у Узбекистану. Она се налази у Чирчику, граду у покрајини Ташкент. Међутим, многи Јеховини сведоци живе у другим деловима државе. Кад се састају да би у миру обожавали Бога, Сведоци нису заштићени законом и могу бити кажњени јер од 1996. не могу да региструју нове скупштине. Господин Јурченко је рекао: „Надамо се да ће ови конструктивни преговори с властима отворити врата за даљња побољшања која ће можда водити до законског регистровања скупштина Јеховиних сведока у целом Узбекистану.“

Јеховини сведоци се надају да ће моћи слободно да исповедају своју религију у Узбекистану и надају се да ће власти ускоро регистровати њихове нове скупштине.