Пређи на садржај

ТУРКМЕНИСТАН

Кратак преглед: Туркменистан

Кратак преглед: Туркменистан

Јеховини сведоци у Туркменистану постоје од краја 1980-их. Кратко након што је стекао независност од Совјетског Савеза у октобру 1991, Туркменистан је почео озбиљно да угрожава верску слободу.

Јеховини сведоци у Туркменистану нису законски признати. Неки од њих су због исповедања своје вере били сурово претучени, притворени без законског основа, полицајци су им претресали куће или су добили затворске и новчане казне. У неким случајевима, затварани су на основу лажних оптужби полиције. Пошто Туркменистан није омогућио цивилну службу, младим Сведоцима се суди и прописује затворска казна зато што на темељу савести одбијају да служе војску. Јеховини сведоци су уложили жалбе Савету Уједињених нација за људска права и другим међународним организацијама.

У октобру 2014, председник Туркменистана је помиловао осморо Сведока који су били неправедно затворени. Сведоци су након тога јавно захвалили влади Туркменистана. Надају се да ће влада предузети даљње кораке како би заштитила право на верску слободу.