Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ТУРКМЕНИСТАН

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Туркменистанска влада је 22. октобра 2014. помиловала осморо Јеховиних сведока који су били затворени због приговора савести или лажних оптужби. * Осим тога, 2. септембра 2014, власти су пустиле госпођу Биби Рахманову, која је такође Јеховин сведок. *

Тим поводом, Водеће тело Јеховиних сведока је председнику Туркменистана послало писмо захвалности за помиловање Сведока. У писму су навели да су два Сведока још увек у затвору и затражили су њихово ослобађање. Јеховиним сведоцима је драго што могу да сарађују с туркменистанским властима с циљем да реше спорне ситуације и остваре своја људска права.

Поштовање слободе савести и вероисповести и даље спорно

Још увек нас брине то што Туркменистан и даље затвара младе Јеховине сведоке који улажу приговор савести на служење војске. Пошто младима није омогућено да обављају цивилну службу, добијају затворске казне од 12 до 24 месеца. Након ослобођења, некима од њих се опет суди због „поновљеног кривичног дела“ и затим се шаљу у још строже затворе.

Петнаест Сведока, који су судски гоњени зато што су на темељу савести одбили да служе војску, било је принуђено да поднесе тужбе Савету Уједињених нација за људска права. * Друга два Сведока, који су затворени на основу лажних оптужби вероватно с циљем да се забрани верска активност Сведока, такође су поднела тужбе овој установи.

У априлу 2012, Савет за људска права је у завршној процени поштовања људских права у Туркменистану навео да влада „треба да предузме све неопходне мере како би преиспитала своје законодавство и обезбедила услове за цивилну службу. Држава такође има обавезу да законски јасно регулише право сваког појединца на приговор савести на служење војске“. Што се тиче верских активности, Савет је подстакао владу да се „побрине да закони и пракса у вези с регистрацијом верских организација поштују право појединца на слободно исповедање верских уверења као што је то предвиђено Међународним пактом“. Сведоци у Туркменистану би врло радо регистровали своје активности како би своју веру исповедали у миру.

Побољшања на видику

Јеховини сведоци се надају да ће недавни кораци које је предузела туркменистанска власт водити до тога да се људска права још више поштују, а посебно право на слободу савести, вероисповести и уверења. Правни заступник Јеховиних сведока је изјавио: „Јеховини сведоци верују да се конструктивним разговором могу решити сва спорна питања на начин који ће омогућити Сведоцима да сачувају добру савест док воде миран живот у оданости Богу.“

Преглед догађаја

 1. 19. мај 2015.

  Бахрам Хемдемов оптужен за учествовање у верским активностима и осуђен на четири године затвора. Два месеца раније је ухапшен и задржан у притвору.

 2. Фебруар/март 2015.

  Ослобођена двојица Сведока која су била у затвору због приговора савести на служење војске.

 3. 18. новембар 2014.

  Двојица Сведока налазе се у затвору због приговора савести на служење војске.

 4. 22. октобар 2014.

  Председник Туркменистана помиловао осморо Јеховиних сведока који су затим пуштени из затвора.

 5. 30. септембар 2014.

  Деветоро Сведока налази се у затвору — седморо због приговора савести на служење војске и двоје на основу лажних оптужби за верске активности.

 6. 2. септембар 2014.

  Туркменистанске власти ослободиле Биби Рахманову и преиначиле њену четворогодишњу затворску казну у условну.

 7. 18. август 2014.

  Биби Рахманова на основу лажних оптужби осуђена на четири године затвора.

 8. 25. јул 2014.

  Седморо Сведока налази се у затвору — петоро због приговора савести на служење војске и двоје на основу лажних оптужби за верске активности.

 9. 6. април 2014.

  Ухапшено је 26 Сведока, од којих 13 без доказа да су починили кривично дело. Њих 13 су добили новчане казне.

 10. Новембар 2013.

  Деветоро Јеховиних сведока задржано у затвору — осморо због приговора савести на служење војске и један на основу лажних оптужби за верске активности.

 11. 29. август 2013.

  Троје Сведока уложило жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске.

 12. 1. мај 2013.

  Двоје Сведока уложило жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске.

 13. 24. јануар 2013.

  Неколико седмица након што су туркменистанске власти сазнале за жалбе поднете Савету Уједињених нација за људска права, 30 полицајаца упало у кућу Навруза Насирлајева и претукло његову породицу и госте.

 14. 7. септембар 2012.

  Десеторо Сведока поднело жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске. Навруз Насирлајев је главни подносилац жалбе.

 15. 21. август 2008.

  Јеховини сведоци у Туркменистану поднели захтев за регистрацију.

^ одл. 6 Савет за људска права прати примену Међународног пакта о грађанским и политичким правима. Туркменистан је овом Пакту приступио 1997. и исте године ратификовао Први факултативни протокол уз Међународни пакт о грађанским и политичким правима.