Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

ТУРКМЕНИСТАН

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Дана 14. марта 2015, полиција у Туркменабату упала је на верски скуп који се у миру одржавао у дому Бахрама Хемдемова. Том приликом је 38 Сведока ухапшено и осуђено због незаконитих верских активности. Полиција је малтретирала све присутне, а 30 њих је касније добило новчану казну, док је 8 њих било осуђено на казну од 15 дана затвора. Регионални суд у Лебапу касније је осудио господина Хемдемова на четири године затвора и он своју затворску казну тренутно служи у радном логору у Сејдију. Јеховини сведоци чине све како би био ослобођен.

Поштовање слободе савести и вероисповести и даље спорно

Током 2015. и 2016. Савет УН за људска права уважио је десет жалби Јеховиних сведока који су били затворени у веома лошим условима након што су уложили приговор савести на служење војног рока. Власти у Туркменистану тренутно не затварају оне који уложе приговор савести.

Међутим, двојица Јеховиних сведока затворена су због лажних оптужби којима очигледно жели да се ограничи њихова активност. И они су уложили жалбе Савету УН за људска права. Овај Савет је у априлу 2012, у својој процени поштовања људских права у Туркменистану подстакао владу да се „побрине да закони и пракса у вези с регистрацијом верских организација поштују право појединца на слободно исповедање верских уверења као што је то предвиђено [Међународним пактом о грађанским и политичким правима]“. Сведоци у Туркменистану поднели су молбу за регистрацију 2008, али власти нису уважиле њихов захтев.

Побољшања на видику

Јеховини сведоци су захвални туркменистанским властима што су ослободиле њихове сувернике и тиме исправиле неправду. * Надају се да ће власти у Туркменистану позитивно реаговати на одлуке Савета УН за људска права и да ће то водити до тога да се људска права још више поштују, а посебно право на слободу савести, вероисповести и уверења. Правни заступник Јеховиних сведока је изјавио: „Јеховини сведоци верују да се конструктивним разговором могу решити сва спорна питања на начин који ће омогућити Сведоцима да сачувају добру савест док воде миран живот у оданости Богу.“

Преглед догађаја

 1. 12. мај 2017.

  Туркменистанске власти ослободиле Мансура Машарипова који је био у затвору од 30. јуна 2016.

 2. 18. август 2016.

  Мансур Машарипов је на основу лажних оптужби осуђен на годину дана затвора.

 3. Јул 2016.

  Савет УН за људска права донео је шест одлука у корист Јеховиних сведока који су били осуђени јер су уложили приговор савести на служење војног рока.

 4. 14. децембар 2015.

  Савет УН за људска права донео је три одлуке у корист Јеховиних сведока који су били осуђени јер су уложили приговор савести на служење војног рока. Још једна одлука у корист Сведока донета је нешто раније те године, 19. маја 2015.

 5. 19. мај 2015.

  Бахрам Хемдемов оптужен за учествовање у верским активностима и осуђен на четири године затвора. Два месеца раније је ухапшен и задржан у притвору.

 6. Фебруар/март 2015.

  Ослобођена двојица Сведока која су била у затвору због приговора савести на служење војске. Савет УН за људска права донео је одлуку у корист Јеховиног сведока који је био осуђен јер је уложио приговор савести на служење војног рока.

 7. 18. новембар 2014.

  Двојица Сведока налазе се у затвору због приговора савести на служење војске.

 8. 22. октобар 2014.

  Председник Туркменистана помиловао осморо Јеховиних сведока који су затим пуштени из затвора.

 9. 30. септембар 2014.

  Деветоро Сведока налази се у затвору — седморо због приговора савести на служење војске и двоје на основу лажних оптужби за верске активности.

 10. 2. септембар 2014.

  Туркменистанске власти ослободиле Биби Рахманову и преиначиле њену четворогодишњу затворску казну у условну.

 11. 18. август 2014.

  Биби Рахманова на основу лажних оптужби осуђена на четири године затвора.

 12. 25. јул 2014.

  Седморо Сведока налази се у затвору — петоро због приговора савести на служење војске и двоје на основу лажних оптужби за верске активности.

 13. 6. април 2014.

  Ухапшено је 26 Сведока, од којих 13 без доказа да су починили кривично дело. Њих 13 су добили новчане казне.

 14. Новембар 2013.

  Деветоро Јеховиних сведока задржано у затвору — осморо због приговора савести на служење војске и један на основу лажних оптужби за верске активности.

 15. 29. август 2013.

  Троје Сведока уложило жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске.

 16. 1. мај 2013.

  Двоје Сведока уложило жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске.

 17. 24. јануар 2013.

  Неколико седмица након што су туркменистанске власти сазнале за жалбе поднете Савету Уједињених нација за људска права, 30 полицајаца упало у кућу Навруза Насирлајева и претукло његову породицу и госте.

 18. 7. септембар 2012.

  Десеторо Сведока поднело жалбе Савету Уједињених нација за људска права против Туркменистана због непризнавања права на приговор савести на служење војске. Навруз Насирлајев је главни подносилац жалбе.

 19. 21. август 2008.

  Јеховини сведоци у Туркменистану поднели захтев за регистрацију.