Пређи на садржај

Кервен Какабајев – осуђен на годину дана затвора због приговора савести на војну службу

28. МАРТ 2018.
ТУРКМЕНИСТАН

Туркменистан игнорише право на слободу савести

Туркменистан игнорише право на слободу савести

У јануару 2018, Арслан Бегењов и Кервен Какабајев осуђени су на једногодишњу затворску казну због избегавања војне службе. Ови младићи су Јеховини сведоци и одбили су регрутацију због својих верских убеђења. Иако су спремни да прихвате цивилну службу, власти у Туркменистану и даље не признају основно право на приговор савести и не пружају никакву алтернативу војној служби.

Хапшење, суђење и казна

Власти су 2. јануара ухапсиле господина Бегењова и одвеле га у притвор, где је остао све до саслушања. Суд га је 17. јануара прогласио кривим за избегавање војне службе и осудио га на годину дана затвора. Господин Бегењов је уложио жалбу на ову неправедну пресуду.

Господин Какабајев је такође ухапшен у јануару. Током суђења, суд му није дозволио да изнесе одлуке Савета УН за људска права које су ишле у његову корист. И он је 29. јануара неправедно осуђен на једногодишњу затворску казну. Нажалост, суд можда никада неће саслушати његову жалбу. Управа затвора му није доставила документа која су му припремили адвокати, због чега није могао да их потпише у законском року од 10 дана по изрицању пресуде.

Туркменистан „и даље не признаје право на приговор савести“

Туркменистанске власти тврде да поштују основне слободе својих грађана. Међутим, и даље одбијају да признају право на приговор савести на војну службу упркос апелима да своје законе доведу у склад с међународним стандардима.

Савет УН за људска права је 2015. и 2016. у одговору на жалбе које су поднела десеторица приговарача савести који су Сведоци донео одлуке против Туркменистана. У овим одлукама је Савет осудио Туркменистан зато што прогони и затвара Сведоке који улажу приговор савести. Савет је априла 2017. поново изразио забринутост због тога што Туркменистан „и даље не признаје право на приговор савести на обавезну војну службу и што не престаје да прогони и затвара Јеховине сведоке који одбијају обавезну војну службу“. Позвао је Туркменистан да уведе цивилну службу, да престане да гони приговараче савести и да ослободи оне који су на одслужењу затворских казни због одбијања војне службе.

У протеклих неколико година, власти су промениле своје опхођење према онима који због приговора савести одбијају војну службу. Од децембра 2014, оне више не затварају приговараче савести који су Сведоци већ их кажњавају извршењем на заради, што значи да морају да плаћају држави 20 процената од своје плате у периоду од једне до две године (што се господину Какабајеву десило 2014), или им у неким случајевима изричу условне казне. * У фебруару 2015, власти су ослободиле последњег Сведока затвореног због приговора савести. Нажалост, у недавним случајевима господина Бегењова и господина Какабајева, уместо да напредују ка потпуном признавању права на приговор савести, власти су се вратиле окрутном поступању према приговарачима савести.

Сведоци затворени и по другим основама

Поред господина Бегењова и господина Какабајева, који се однедавно налазе у затвору, власти и даље држе у затвору Бахрама Хемдемова јер је користио своје право на исповедање вере. Као Јеховин сведок, ухапшен је и одведен у затвор јер се у његовом дому у Туркменабату одржавао верски састанак. Овај отац четворо деце у затвору је од 2015, иако је председник Туркменистана у последње две године најмање осам пута прогласио амнестију. Амнестирано је на хиљаде затвореника, али држава константно игнорише захтеве за ослобођење господина Хемдемова.

Јеховини сведоци се надају да ће се ситуација за њихове сувернике у Туркменистану променити набоље и да ће власти у тој земљи ускоро уважити права на слободу вероисповести и савести и да ће исправити нанету неправду.

^ одл. 9 Условна казна представља замену за лишавање слободе под одређеним условима.