Пређи на садржај

Међу помилованим Сведоцима били су и Ајбек Салајев, Маткарим Аминов Бахрам Шамурадов

13. НОВЕМБАР 2014.
ТУРКМЕНИСТАН

Туркменистан помиловао Јеховине сведоке затворене због својих веровања

Туркменистан помиловао Јеховине сведоке затворене због својих веровања

Потпуно неочекивано, председник Туркменистана Курбанкули Бердимухамедов помиловао је осморицу Јеховиних сведока затворених због исповедања своје религије. Они су само неки од затвореника који су пуштени 22. октобра 2014. Шесторица Сведока су били затворени јер су уложили приговор савести на служење војске, а двојица због лажних оптужби у вези са исповедањем религије.

Мердан Аманов и Павел Пајмов

Они који су уложили приговор савести, младићи од 18 до 23 године, били су затворени у радном логору у Сејдију, који се налази у пустињи. Четворица младића су била у делу са уобичајеним надзором, али Маткарим Аминов и Довран Матјакубов били су у делу са строжим надзором зато што су проглашени „вишеструким повратницима“. Док су били затворени, ови младићи су трпели малтретирање и били су у страшним условима.

Двојица Сведока, 35-годишњи Ајбек Салајев и 42-годишњи Бахрам Шамурадов, били су лажно оптужени и затворени у радном логору у Сејдију, у делу са уобичајеним надзором. Обојица су издржавала четворогодишње затворске казне због својих уверења и исповедања религије. Осим што су били неправедно затворени на темељу подметнутих доказа, доживљавали су и малтретирање.

Амирлан Толкачев

У затвору у Туркменистану остао је само један Сведок, Руслан Наркулијев. Он је због приговора савести осуђен неколико седмица пре овог помиловања, тако да је могуће да председник није знао за њега када је одобрио помиловање. Адвокати тренутно преговарају с туркменским властима о ослобађању Руслана Наркулијева.

За сваку је похвалу то што је председник Бердимухамедов помиловао ових осам мушкараца затворених због својих веровања. Сви који цене верску слободу надају се да је ово само почетак промена у Туркменистану, и то промена које ће Јеховиним сведоцима омогућити да живе у складу са својом савешћу без страха од кривичног гоњења и затварања.