Пређи на садржај

Бахрам са својом супругом Гулзиром

24. ОКТОБАР 2016.
ТУРКМЕНИСТАН

Хоће ли Бахрам Хемдемов бити ослобођен приликом следеће амнестије?

Хоће ли Бахрам Хемдемов бити ослобођен приликом следеће амнестије?

У фебруару 2016. влада Туркменистана прогласила је амнестију којом су биле ослобођене стотине затвореника, али не и Бахрам Хемдемов. Мање од три месеца касније, Врховни суд Туркменистана одбацио је његову жалбу. Адвокат господина Хемдемова је 15. августа 2016. поднео жалбу Савету УН за људска права.

Прогонство Јеховиних сведока у Туркменабату

У време када је господин Хемдемов ухапшен, у марту 2015, у његовој кући у Туркменабату у миру се одржавао верски састанак Јеховиних сведока. Полиција је без налога упала у кућу и извршила претрес, одузела личне ствари присутних и малтретирала их.

Адвокат који заступа господина Хемдемова запазио је: „Полиција је посебно грубо поступала с господином Хемдемовим с циљем да заплаши друге Сведоке у Туркменабату.“ Иако су га власти малтретирале, господин Хемдемов није погазио своју веру.

Могућност за ослобођење

Јеховини сведоци се надају да ће власти у Туркменистану господина Хемдемова ускоро пустити из затвора. Био би то врло великодушан гест од стране председника Курбанкулија Бердимухамедова када би приликом следеће амнестије ослободио господина Хемдемова.

Супруга господина Хемдемова, Гулзира и њихово четворо деце веома пате јер он није с њима. Његова породица, као и његови суверници, једва чекају да се он врати кући. Јеховини сведоци у Туркменистану с поштовањем траже од власти да им дозволе да у миру исповедају своју веру, без мешања локалних власти.