Пређи на садржај

16. МАЈ 2017.
ТУРКМЕНИСТАН

Мансур Машарипов пуштен на слободу

Мансур Машарипов пуштен на слободу

Туркменистанске власти су 12. маја 2017. пустиле на слободу Мансура Машарипова. Срећан је што је поново са својом породицом након што је задњи пут у затвору провео скоро годину дана.

Господин Машарипов је раније одбио војну службу због приговора савести. У мају 2004. суд у Дашховузу осудио га је на 18 месеци затвора и послао у радни логор у Сејдију. Тај логор је познат по изузетно лошим условима, злостављању и болестима. Иако је на основу амнестије у мају 2005. раније пуштен из затвора, његово здравље је већ било нарушено. У јулу 2014, полиција је упала у његову кућу, извршила претрес и запленила верску литературу. Након што су га у притвору данима тукли, мучили и застрашивали, сместили су га у рехабилитациони центар за лечење наркоманије, али не због његове добробити, већ да би га дрогирали. Због инјекција које су му давали осећао се лоше и био је парализован. У страху са свој живот, господин Машарипов је успео да побегне и крио се све док га 30. јуна 2016. полиција није поново ухапсила.

Јеховини сведоци су срећни што је господин Машарипов пуштен на слободу. Међутим, забринути су због тога што туркменистанске власти прибегавају насиљу како би спречиле Сведоке да слободно исповедају веру. Тренутно је у затвору и Бахрам Хемдемов. Ово је трећа година коју проводи у радом логору у Сејдију зато што су се у његовој кући одржавали мирни верски састанци. Јеховини сведоци и даље улажу напоре да и он буде ослобођен.