Пређи на садржај

24. НОВЕМБАР 2015.
ТУРКМЕНИСТАН

Туркменистан осудио Бахрама Хемдемова на четири године затвора због учествовања у верским активностима

Туркменистан осудио Бахрама Хемдемова на четири године затвора због учествовања у верским активностима

Дана 19. маја 2015, суд у Туркменистану осудио је Бахрама Хемдемова, 52-годишњег Јеховиног сведока, на четири године затвора. Полиција је ухапсила господина Хемдемова два месеца пре тога, јер се у његовом дому у Туркменабату у миру одржавао верски састанак. Господин Хемдемов се тренутно налази у радном логору у граду Сејдију.

Упад полиције на верски састанак

Полиција је 14. марта 2015. упала на верски састанак који се одржавао у дому господина Хемдемова. Свих 38 присутних били су малтретирани и оптужени за незаконите верске активности. Полиција је ставила у притвор господина Хемдемова и у више наврата га испитивала и тукла. Такође су му биле одузете личне ствари, укључујући и аутомобил, компјутер и новац.

Окружни суд у Сердарабату касније је казнио 30 Сведока новчаном казном, а 8 њих осудио на казне затвора у трајању од 15 дана. Син господина Хемдемова, Сердар, добио је две затворске казне од по 15 дана, током којих су га држали у самици, испитивали, окрутно тукли и мучили. Један други Сведок, Емирџан Џумназаров, такође је добио две затворске казне од по 15 дана, тукли су га и претили му мучењем.

Судија Регионалног суда Лебапа, Гочмурат Чарјев, 19. маја 2015. осудио је Бахрама Хемдемова на четири године затвора, на основу лажних оптужби за „подстицање на верску мржњу“. Господин Хемдемов је 10. јуна 2015. пребачен из Туркменабата у радни логор у Сејдију.

Затворски чувар није дозволио да ико посети господина Хемдемова, чак ни блиски рођаци, све док није истекао рок за подношење жалбе. На тај начин, чувар је спречио господина Хемдемова да он или његов представник уложе жалбу на пресуду. Од када је у затвору, господин Хемдемов је стално под притиском да призна лажне оптужбе и изложен је тешком физичком раду. Такође у знак одмазде трпи окрутно батинање због жалби које је у његово име уложила његова жена, Гулзира Хемдемова.

Она је уложила жалбу Врховном суду Туркменистана. Иако нису постојали докази за кривично дело, заменик председавајућег Врховног суда одбацио је жалбу као неосновану. Почетком августа, адвокат господина Хемдемова поднео је још једну жалбу. Врховни суд је 25. августа 2015. одбио ту жалбу уз образложење да господин Хемдемов „пропагира веровања Јеховиних сведока“.

„Власти у Туркменистану чине неправду [...] Врховни суд Туркменистана је из необјашњивих разлога пропустио да исправи неправду нанесену Бахраму Хемдемову“ (Филип Брамли, правни заступник)

Талас малтретирања у Туркменабату

До краја 2014, власти у Туркменистану показале су извесну меру толеранције према верским активностима Јеховиних сведока. У септембру 2014, власти су ослободиле Биби Рахманову, која је у августу 2014. ухапшена на основу лажних оптужби. Преосталих осморо Сведока који су били у затвору због своје вере били су помиловани и ослобођени у октобру 2014. Упркос овом повољном развоју догађаја, неки представници власти у Туркменабату и даље показују верску нетрпељивост тако што хапсе, затварају и малтретирају Јеховине сведоке.

Полиција је 6. фебруара 2015. ухапсила четворо Јеховиних сведока – Виктора Јаригина, Рустама Назарова, Чаригелдија Џумајева и Џамиљу Адилову. Они су због поседовања верске литературе оптужени за „лакше случајеве хулиганства“. Агенти Министарства државне безбедности тукли су троје Сведока, међу којима је била и госпођа Адилова. Господина Џумајева су тако окрутно тукли да је неколико пута губио свест. Градски суд Туркменабата казнио је господина Јаригина новчаном казном, осудио господина Назарова на 30 дана затвора, а господина Џумајева и госпођу Адилову осудио на по 45 дана затвора. * Они су поднели жалбе председничком кабинету и канцеларији јавног тужиоца у Ашхабаду.

Две недеље након тога, полиција је упала у дом Зејнепе Хусанове у потрази за „забрањеном“ верском литературом. Одузели су јој личне примерке литературе и претили јој тужбом и казном затвора од 15 дана.

Још један Сведок, Довлет Кандимов, био је осуђен за незаконите верске активности на три узастопне затворске казне од по 15 дана. Док је био у притвору, више пута је претучен јер је одбио да сведочи против свог суверника Бахрама Хемдемова.

Да ли ће Туркменистан поштовати загарантовано право на слободу вероисповести?

Од пролећа 2015, није било нових случајева малтретирања Сведока у Туркменабату. Међутим, Бахрам Хемдемов је и даље у затвору, и то само због своје вере.

Бахрам са супругом Гулзиром и једним од синова

Закон у Туркменистану требало би да штити верске активности које се спроводе у миру, као што су активности Јеховиних сведока. Устав те државе гарантује право на „исповедање било које вере, насамо или с другима“ и „право на слободу веровања и слободу исповедања тих веровања“. Осим тога, Туркменистан је потписао Међународни пакт о грађанским и политичким правима, којим се гарантује слобода мисли, савести и вероисповести.

Филип Брамли, правни заступник Јеховиних сведока, изјавио је:

Власти у Туркменистану чине неправду на свим нивоима. Полиција Туркменабата је поступила незаконито и брутално када је упала на мирно верско окупљање. Судови у Туркменабату су подржали те незаконите поступке. Врховни суд Туркменистана је из необјашњивих разлога пропустио да исправи неправду нанесену Бахраму Хемдемову.

Јеховини сведоци с поштовањем траже од власти Туркменистана да их региструју, дозволе им да у миру обављају своје верске активности и окончају малтретирање попут оног које се догодило у Туркменабату раније ове године. Тражимо од власти да пусте господина Бахрама Хемдемова да се врати својој породици.

Јеховини сведоци са захвалношћу признају да су власти Туркменистана раније ослободиле затворенике и тако исправиле неправду. Исто тако, власти треба да размотре ослобађање Бахрама Хемдемова и покажу већи степен верске толеранције.

^ одл. 11 Према Управном акту Туркменистана максимална казна за „лакши случај хулиганства“ износи 15 дана затвора. Међутим, суд је осудио господина Џумајева и госпођу Адилову на три казне од по 15 дана затвора.