Пређи на садржај

22. СЕПТЕМБАР 2014.
ТУРКМЕНИСТАН

Мајка четворогодишњака пуштена из затвора у Туркменистану

Мајка четворогодишњака пуштена из затвора у Туркменистану

Биби Рахманова с породицом

Биби Рахманова је пуштена из затвора 2. септембра 2014, у 20 часова, али није ослобођена оптужби. Тог дана су судије у Окружном суду у Дашховузу размотриле њену жалбу. Иако је нису ослободили лажних оптужби, преиначили су њену четворогодишњу затворску казну у условну казну * и наложили да се одмах пусти из затвора. У одлуци се наводи да су судије узеле у обзир олакшавајуће околности, односно да је Биби жена и мајка четворогодишњег дечака и да раније није била осуђивана.

Биби је поднела жалбу за поништавање првобитне пресуде након што је 18. августа на основу лажних оптужби осуђена за „вређање полицајца“ и „хулиганство“. Полиција је 5. јула зауставила Биби и њеног мужа Вепу на железничкој станици у Дашховузу након што су преузели свој пртљаг, у ком се налазила и верска литература. Вепа је касније ослобођен оптужби. Међутим, Биби је притворена 8. августа. Док је била у притвору, доживела је физичко малтретирање.

Неправда у Туркменистану привлачи пажњу

Страни адвокат који заступа Биби сматра да је њеном неочекиваном пуштању бар донекле допринело међународно негодовање поводом неправедног затварања.

Ово није једини случај у Туркменистану који се тиче Јеховиних сведока. Основна људска права Сведока у овој земљи често се крше. Осморица Сведока служе затворске казне због својих веровања – шесторица због приговора савести на служење војске и двојица због лажних оптужби. Налазе се у суровим условима и доживљавају разна малтретирања.

Похвално је што је Окружни суд у Дашховузу донео повољнију пресуду, али ипак неправда није исправљена. Они који поштују људско достојанство надају се да ће власти у Туркменистану сагледати ситуацију из ширег угла и да ће применити међународне стандарде о људским правима и дозволити верску слободу у својој земљи.

^ одл. 2 Окружни суд је поништио њену четворогодишњу затворску казну и досудио четворогодишњу условну казну, која обухвата трогодишњи период проверавања. Током тог периода, она мора да се узорно влада и не сме да напушта или мења место боравка без дозволе надлежних органа.