Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

ТАЏИКИСТАН

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

Војна полиција је 22. априла 2017. ухапсила осамнаестогодишњег Данила Исламова јер је због приговора савести одбио војну службу. Он је задржан у касарни у Таџикистану све до 13. октобра 2017, када га је војни суд у Душанбеу осудио на шест месеци затвора. Одведен је у привремену казнену јединицу у Курган-тјубу, где се налази до данас.

Господин Исламов је 2014. почео озбиљно да проучава Библију са Јеховиним сведоцима и био је задивљен библијском поруком мира. Када је 22. априла 2017. позван да се јави у Војни одсек због регрутације у Фирдавсију у Душанбеу, објаснио је да му савест обликована по библијским мерилима не дозвољава да обавља војну службу и затражио је цивилну службу. Представници војске су на њега вршили притисак да се добровољно придружи војсци и служи у надлежности Министарства за ванредне ситуације, где не би морао да носи оружје. Господин Исламов је одлучно одбио све облике војне службе. Истог дана, војне власти су га послале у касарну у округу Вакш, више од 100 километара од Душанбеа.

Кажњен јер власти нису увеле цивилну службу

Након што је господин Исламов први пут кривично гоњен почетком јуна, његов адвокат је затражио да се обустави кривично гоњење јер не постоје докази да је почињен злочин. Закон Таџикистана дозвољава особи да обавезну војну службу замени цивилном службом и господин Исламов је затражио да му то буде омогућено. Његов адвокат је такође навео одредбе међународног права које кажу да неко може бити изузет из обавезе служења војног рока уколико се то сукоби са његовим верским убеђењима.

Војни тужилац је одговорио адвокату господина Исламова да цивилна служба у Таџикистану не постоји. * Виши истражитељ Р. М. Сајдалијев је одбацио захтев за обустављање кривичног поступка, пресудивши да се закон о служењу војног рока примењује на случај господина Исламова и да нема основа да буде изузет од служења војног рока. Исти истражитељ је 31. јула 2017. прогласио „војника Исламова“ кривим за одбијање војне службе. Војни суд је 13. октобра 2017. потврдио ту пресуду и осудио господина Исламова на шест месеци затвора.

Адвокат господина Исламова уложио је жалбу на пресуду и рекао: „Јасно је да господин Исламов није војник и не треба да му суди војни суд. Чак је и виши истражитељ Сајдалијев рекао да господин Исламов није положио заклетву, да је одбио да обуче униформу, уложио приговор савести на војну службу и тражио да служи својим суграђанима у цивилној служби. Овде је у питању приговор савести, а не непослушност. Он није ’војник Исламов‘, већ мирољубиви хришћанин који жели да служи својим суграђанима у цивилној служби.“

Врховни суд Таџикистана није донео пресуду на основу правоваљаности случаја већ је случај вратио првостепеном суду због „грешака у случају“, а грешку је по свему судећи направио сам суд. Адвокат покушава да случај врати на Врховни суд, а господин Исламов ће до тада остати у затвору.

Савет УН за људска права позива Таџикистан да призна право на приговор савести

У извештају од 18. јула 2005, Савет УН за људска права (Савет) позвао је власти у Таџикистану да „предузму све неопходне мере како би онима који улажу приговор савести признале право да буду изузети од служења војног рока“. * Савет је своју одлуку поновио у извештају за 2013, поново позивајући власти да предузму мере како би закон дозволио појединцима да остваре право на приговор савести на служење војног рока. * Власти још увек нису примениле упутства Савета.

Напори да се помогне господину Исламову

Док чека суђење због одбијања војне службе, адвокат господина Исламова је уложио жалбу Радној групи УН која се бави затварањем без законске основе. Радна група је 5. октобра 2017. издала Мишљење број 43/2017 у ком је наведено да су власти Таџикистана без законске основе затвориле господина Исламова и да одмах треба да га ослободе и исплате му одштету.

Јеховини сведоци су захвални што већина држава у којима је служење војног рока обавезно омогућава цивилну службу онима који улажу приговор савести. Они се надају да ће Таџикистан ускоро поступити по сопственом закону и по међународним обавезама и увести цивилну службу за оне грађане који одлуче да искористе своје право и уложе приговор савести.

Преглед догађаја

 1. 13. октобар 2017.

  Војни суд осудио господина Исламова на шест месеци затвора.

 2. 5. октобар 2017.

  Радна група УН која се бави затварањем без законске основе издала мишљење да је господин Исламов затворен без законске основе и да треба одмах да буде пуштен на слободу.

 3. 31. јул 2017.

  Виши истражитељ у војном тужилаштву подиже оптужницу против господина Исламова због одбијања војне службе.

 4. 22. април 2017.

  Данил Исламов се по позиву јавља у Војни одсек због регрутације и тражи цивилну службу, али је послат у касарну и тамо задржан.

^ одл. 6 Таџикистанске власти нису увеле цивилну службу иако је она предвиђена законом о служењу војног рока.

^ одл. 10 Савет УН за људска права, Закључне примедбе: Таџикистан, U.N. Doc. CCPR/CO/84/TJK (18. јул 2005).

^ одл. 10 Савет УН за људска права, Закључне примедбе: Таџикистан, U.N. Doc. CCPR/C/TJK/CO/2, (22. август 2013).