Пређи на садржај

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Кратак преглед: Сједињене Државе

Кратак преглед: Сједињене Државе

Историја Јеховиних сведока у Сједињеним Државама почела је 1870-их, када су Чарлс Тејз Расел и његови сарадници основали групу за истраживање Библије. Током наредних неколико година, почели су да издају литературу, основали су корпорацију касније познату као Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania и прво главно седиште у Алегенију, у Пенсилванији.

Јеховини сведоци у Сједињеним Државама могу слободно да исповедају своју веру. Међутим, почетком 20. века, погрешно информисани владини службеници и утицајни чланови свештенства почели су жестоко да их прогоне. Посебно током 1930-их и 1940-их, Сведоци су били укључени у бројне правне битке. Полиција је хапсила Сведоке због учествовања у проповедању, школе су избацивале децу Сведока зато што нису поздрављала заставу, а савезни судови су изрицали затворске казне хиљадама младих Сведока зато што су одбили да служе војску. На крају је Врховни суд Сједињених Држава решио та питања у корист Јеховиних сведока.

До дан-данас, Сведоци су добили 50 случајева на Врховном суду. Такође су победили у многим случајевима на државним и савезним судовима широм земље у вези с правима пацијената, старатељством над децом, урбанистичким дозволама, дискриминацијом на радном месту и имиграцијом. Ове победе нису само обликовале уставни закон и пружиле слободу говора, штампе, окупљања и вероисповести у Сједињеним Државама већ су и позитивно утицале на више судове широм света.