Пређи на садржај

27. АПРИЛ 2015.
СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

Умрла Дороти Кавингтон, жена адвоката који се борио за људска права

Умрла Дороти Кавингтон, жена адвоката који се борио за људска права

Дороти Кавингтон, која је током 1940-их и 1950-их била учесник борбе за грађанске слободе Јеховиних сведока у Америци, умрла је 14. марта 2015. у Синсинатију, у држави Охајо. Имала је 92 године.

Борба за уставна права

Током 1940-их, Дороти је помагала адвокату Виктору Шмиту, који је био Јеховин сведок и који је бранио грађанска права својих суверника. У то време су Сведоци у Сједињеним Државама доживљавали велико прогонство, јер је због Другог светског рата национализам био све заступљенији. Њихов неутралан став према националистичким церемонијама, као и приговор савести на војну службу био је у оштрој супротности с духом тог времена. У књизи The Lustre of Our Country каже се да је „прогонство Јеховиних сведока од 1941. до 1943. најгори случај верске нетрпељивости у двадесетом веку у Америци“.

Широм Сједињених Држава, а не само у Охају и Индијани, Сведоци су доживљавали нападе разјарених руља. Такође су били хапшени. Виктор Шмит је много путовао да би бранио Сведоке који су били нелегално хапшени. Осим што је помагала Виктору Шмиту, Дороти се и сама храбро суочавала с претњама руље док је проповедала.

Дороти никад није заборавила оно што се 1940. десило у Конерсвилу, који се налази у Индијани. Само 17 дана након што је Врховни суд донео неповољну пресуду против Сведока у случају Школска управа Минерсвил против Гобајтаса, шериф у Конерсвилу је ухапсио шест Сведока. Наиме, оптужио их је да су показали непоштовање према застави тиме што су одбили да поздраве америчку заставу која се налази на значки. Тамо су Виктор Шмит и Хејден Кавингтон, главни правни заступник Јеховиних сведока од 1939. до 1963, одбранили два Сведока која су касније била лажно оптужена за заверу.

Виктор Шмит

Након своје завршне речи, господин Кавингтон је одмах напустио судницу да би стигао на следеће суђење у Мејну, а Виктор Шмит и његова жена остали су да чују пресуду. Након тога, њих и друге присутне напала је разјарена руља од које су једва успели да побегну. Били су озбиљно повређени.

Три недеље пре него што је умрла, Дороти је у једном интервјуу испричала шта се догодило десет месеци након поменуте пресуде. Тада је 75 Сведока било лажно оптужено за заверу и стрпано у затвор у Конерсвилу. Она је рекла: „Многи од нас су били ухапшени, и баш у то време је у Конерсвилу било најжешће прогонство Сведока.“

Хејден Кавингтон, Виктор Шмит и други храбро су бранили људска права Јеховиних сведока. Кавингтон и Шмит су успели да пониште пресуде које су изречене у Конерсвилу. Кавингтон је помагао Шмиту и у другим правним случајевима. Дороти је сарађивала с њима, и тако су се Хејден и она спријатељили, а 1949. венчали.

У главном седишту Јеховиних сведока

Дороти и Хејден Кавингтон

Дороти се преселила у Њујорк где је подржавала свог супруга Хејдена, који је имао пуне руке посла у главном седишту Јеховиних сведока у Бруклину. Поред тога, ревно је проповедала, док је Хејден водио многе правне битке. Био је један од најбољих адвоката из области уставног права и неуморно се борио за људска права Јеховиних сведока у стотинама случајева. Заступао их је у преко 40 парница пред Врховним судом и у више од 100 случајева на апелационим судовима.

Дороти је присуствовала када је Хејден пред Врховним судом бранио случајеве Јеховиних сведока из целе Америке. У вези с тим, она је рекла: „Хејден је бранио слободу и права које ми понекад узимамо здраво за готово. Предивно је што је цео свој живот посветио онима којима је помоћ била потребна, и то не само у Сједињеним Државама већ и на многим другим местима.“

Породица и служба

Године 1959, Дороти и Хејден су добили ћерку Лин, а три године касније сина Лејна. С породицом су се 1972. вратили у Охајо. Дороти је много времена и труда улагала у поучавање своје деце на темељу Библије. Такође је била веома ревна у служби проповедања.

Хејден је преминуо 21. новембра 1978. Дороти је почела да ради као словослагач за многе новине, као што су The Cincinnati Enquirer. Радила је на штампарској машини, познатој као линотип. То је био напоран посао, који су обично радили мушкарци, јер је подразумевао убацивање оловних полуга у машину помоћу којих се штампају редови текста. Када се 1988. пензионисала, поново се више ангажовала у поучавању других о Библији. Била је позната по својој великој ревности, добром познавању Библије и по томе што је у њој веома брзо проналазила одговоре на постављена питања.

Доротин син, Лејн, умро је пре ње. Иза ње су остали ћерка Лин Елферс, зет Гари Елферс, двоје унучади и млађа сестра, Рут Нејдс.