Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

СИНГАПУР

Затворени због својих веровања

Затворени због својих веровања

У Сингапуру је служење војног рока обавезно и власти не поштују право на приговор савести. Млади Јеховини сведоци који улажу приговор савести на служење војног рока морају одслужити две узастопне затворске казне у трајању од укупно 39 месеци.

Када неки младић напуни 18 година, од њега се очекује да ступи у сингапурску војску. Уколико због своје савести то одбије, следи му казна од 15 месеци војног затвора. Чим буде пуштен на слободу након одслужења казне, од њега се тражи да обуче војну униформу и да учествује у војним вежбама. Када и то одбије, поново иде на војни суд и бива осуђен на затворску казну у трајању од 24 месеца.

Сингапур одбија да примени смернице Уједињених нација

Уједињене нације већ дуго апелују на државе чланице да „приговор савести на служење војног рока признају као законску примену права на слободу мисли, савести и вероисповести, које је загарантовано Општом декларацијом о правима човека“. Иако је Сингапур држава чланица још од 1965, влада ове земље је изразила неслагање са овим ставом Уједињених нација. У писму од 24. априла 2002, упућеном Комисији УН за људска права, један званичник сингапурске владе је написао: „Ако се веровања и поступци појединца косе [са законом о одбрани државе], право државе да сачува своју безбедност мора бити важније“. Он је отворено написао: „Не слажемо се с тим да право на приговор савести на служење војног рока треба уважити у свакој ситуацији.“

Преглед догађаја

 1. 14. децембар 2017.

  У затвору је 12 Јеховиних сведока због приговора савести.

 2. Новембар 2013.

  Затворено 18 Сведока због приговора савести на служење војног рока.

 3. 24. април 2002.

  Један владин званичник потврдио да Сингапур не признаје право на приговор савести.

 4. Фебруар 1995.

  Грађани Сингапура који су Јеховини сведоци бивају све више гоњени и затварани.

 5. 8. август 1994.

  Врховни суд Сингапура одбацио жалбе Сведока.

 6. 12. јануар 1972.

  Влада Сингапура поништава регистрацију верске заједнице Јеховиних сведока.